Ministerul Educației propune extinderea programului pilot „Masa caldă” de la 50 la 100 de școli, având în vedere succesul acestuia în ceea ce privește scăderea abandonului școlar. Statisticile arată că abandonul şcolar s-a redus în unităţile în care copiii au primit o masă caldă, de la 6,1%, în perioada 2016 – 2017, la 1,3% în 2017 – 2018 şi chiar eradicarea fenomenului în unele şcoli, în anul 2019. Unitățile de învățământ propuse pentru implementarea programului sunt cele în care s-a derulat până în prezent, iar propunerile de noi unități de învățământ pilot au fost înaintate de inspectoratele școlare județene.
Ministerul Educației a publicat un proiect de Ordonanță de Urgență pentru aprobarea extinderii Programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolarii și elevii din 100 de unităţi de învățământ preuniversitar de stat, care cuprinde și lista școlilor în care elevii vor servi o masă caldă. Pentru județul Teleorman, sunt incluse în program Școala Gimnazială Nr.1 Lunca, unitate școlară ce făcea parte din programul inițial, căreia i se alătură alte două instituții de învățământ, respectiv Școala Gimnazială Talpa și Școala Gimnazială Saelele.
„Cele 100 de unități de învățământ cu grade de complexitate și particularități educaționale diferite, propuse pentru a fi cuprinse în program sunt dispuse echilibrat la nivel național, în medii rezidențiale diverse – Urban (mare, mic, central, periferic)/ Rural (mare, mic, accesibil, greu accesibil, izolat), și vor avea statut de unități de învățământ pilot, conform prevederilor legale în vigoare, în care se va implementa programul”, se arată în proiectul publicat de Ministerul Educației.
Ministerul Educației face și alte propuneri în vederea optimizării aplicării programului, respectiv: necesitatea creșterii valorii zilnice alocate/ elev, implementarea programului pe an calendaristic, și nu pe an școlar, în scopul simplificării în continuare a procedurii de selecție a furnizorilor.
Bugetul estimat al proiectului este de peste 66 de milioane de lei pe an, elevii urmând să primească zilnic o masă caldă sau un pachet alimentar, ce trebuie să se încadreze în prețul de 10 lei.
Pentru al treilea an consecutiv, „Masa caldă în școli”, rămâne tot un program-pilot. Programul a fost lansat în urmă cu trei ani, de Guvernul Cioloș, incluzând, pentru început, numai 50 de școli și grădinițe din țară.