Social

Mii de carduri de sănătate pierdute – Eliberarea duplicatului costă

Casa de Asigurări de Sănătate Teleorman a înregistrat peste 3.300 de cereri de eliberare a duplicatului cardului național de sănătate după ce acesta a fost declarat pierdut sau furat. Numărul teleormănenilor asiguraţi care au solicitat Casei de Asigurări de Sănătate Teleorman un duplicat al cardului de sănătate, pentru că l-au pierdut, le-a fost furat sau au schimbat numele ori adresa este de aproape 3.387.

Ceea ce uită teleormăneni sau trec cu vederea este faptul că pierderea, deteriorarea sau furtul cardului de sănătate… costă.

Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Teleorman precizează că pentru eliberarea, tipărirea şi distribuirea unui duplicat al cardului de sănătate costurile sunt de 15,50 lei.

Având în vedere prevederile art. 2 alin. 1 din Ordinul preşedintelui CNAS nr. 98/2015, în sistemul de asigurări sociale de sănătate se eliberează cardul duplicat urmare a solicitării persoanei asigurate. Acesta poate fi solicitat în următoarele situaţii: în cazul pierderii, furtului sau deteriorării cardului naţional emis iniţial; în cazul modificării datelor personale de identificare ulterior datei de emitere a cardului naţional emis iniţial; alte situaţii justificate.

Pentru eliberarea unui nou document, asiguratul se prezintă la Casa de Asigurări, pentru a depune o cerere tip, copie de pe cartea de identitate şi actele doveditoare pentru plata contravalorii cardului şi a cheltuielilor de distribuire prin servicii poştale. Plata se va efectua la sediul Casei de Asigurări.

După depunerea documentelor, asiguratul va primi acasă noul card, în termen de 30 de zile de la data depunerii cererii. Până atunci, cardul va figura în sistem ca fiind inactiv, iar asiguratul va beneficia de servicii medicale în baza unei adeverinţe pe care o va primi de la CAS Teleorman. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.