Social

Mihăiță Ghimiș, director AJPIS Teleorman – precizări privind concediul și indemnizația pentru creșterea copilului

Din data de 1 iulie 2016 va intra în vigoare Legea nr. 66/2016 pentru modificarea și completarea OUG nr.111/2010 privind concediul și indemnizația pentru creşterea copilului. Având în vedere că actul normativ vine cu o serie de modificări, Mihăiță Ghimiș, directorul AJPIS Teleorman, aduce lămuriri cu privire la aceste modificări, pentru ca persoanele care pot beneficia de noile reglementări să cunoască prevederile ordonanței.

Astfel, potrivit directorului executiv al AJPIS Teleorman, de la 1 iulie, beneficiarii aflaţi în plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului în vârstă de până la 1 an sau în plata stimulentului de inserţie, precum şi cei aflaţi în concediu fără plată pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani şi care doresc modificarea opţiunii prin prelungirea sau reluarea concediului şi plata indemnizaţiei lunare vor trebui să depună o cerere tip, respectiv acte doveditoare privind suspendarea realizării de venituri supuse impozitului. Pentru aceşti beneficiari, majorarea cuantumului indemnizaţiei aferente se face pe baza documentelor depuse iniţial.

Pentru persoanele aflate în plata stimulentului de inserţie, care nu doresc modificarea opţiunii, majorarea cuantumului şi prelungirea perioadei de acordare a stimulentului de inserţie până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani, respectiv 4 ani în cazul copilului cu handicap, se va face în mod automat.

Persoanele aflate în plata indemnizaţiei lunare pentru creşterea copiilor în vârstă de până la 2 ani beneficiază din oficiu de majorarea cuantumului indemnizaţiei.

Aceste persoane nu trebuie să depună documente suplimentare întrucât majorarea cuantumului indemnizaţiei aferente se va face în mod automat, pe baza documentelor existente la dosar, începând cu dreptul aferent lunii iulie 2016, plata acestor drepturi urmând să se facă începând cu luna august 2016.

Persoanele care au în întreţinere un copil cu dizabilitate gravă sau accentuată şi care beneficiază de program de lucru redus la 4 ore /zi până la împlinirea vârstei de 18 ani a copilului, beneficiază de o indemnizaţie în suma de 531 lei/lună, pe baza cererii depuse şi a actelor doveditoare.

Limita minimă a indemnizaţiei pentru creşterea copilului va fi începând cu 1 iulie 2016, de 1.063 lei (85% din salariul minim brut pe ţara garantat în plata), faţă de 600 lei, cât este în prezent. Limita maximă a indemnizaţiei este eliminată, aceasta urmând să fie calculată la 85% din veniturile nete realizate. Stimulentul de inserţie va creşte de la 500 lei la 532 lei.

Cererile însoţite de actele doveditoare,după caz pot fi transmise şi pe adresa de e mail  teleorman_icc@mmanpis.ro. sau prin poștă. De asemenea, informații suplimentare privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor se pot obține la numărul de telefon 0247/310309. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.