Celebra Ordonanţă 55 continuă să nască numeroase controverse, deşi prevederile ei au încetat să producă efecte de ceva timp. Aleşii locali, respectiv primarii, viceprimarii, consilierii judeţeni, municipali şi locali, nu stau liniştiti, deşi, la momentul trecerii într-o altă tabară, n-au încălcat în niciun fel Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali.
După ce în Camera Deputaţilor s-a tergiversat dezbaterea privind neconstituţionalitatea OUG55, Senatul, camera decizională de altfel în acest caz, trebuie să găsească o soluţie în ce priveşte situaţia aleşilor locali „migratori”.
Social-democraţii ar vrea ca lucrurile să rămână aşa cum sunt, migratorii să rămână în partidele în care au plecat, respectiv la PSD. Mai mult, ce promit ei este că, pe viitor, nu se vor mai emite astfel de acte normative controversate.
În acest sens, deputatul Valentin Boboc spunea că cei care au plecat la un alt partid nu au încălcat legea în niciun fel, prin urmare mandatele nu le sunt în pericol. Mai mult, potrivit social-democratului, legea nu se poate aplica retroactiv, acesta fiind un alt argument pentru ca beneficiarii OUG 55 să nu-şi facă probleme.
Liberalii, cei care au pierdut cei mai mulţi aleşi locali de altfel, ar vrea, la nivel declarativ, ca migratorii locali să-şi piardă mandatele. În acest sens nu fac însă niciun demers, deşi Ludovic Orban, unul dintre liderii liberali, a declarat public că PNL va cere încetarea mandatelor consilierilor, în ce-i priveşte pe primari, decizia urmând să fie luată în Parlament. De asemenea, deputatul PNL Lucian Militaru a declarat că se opune categoric reprimirii în partid a alesilor locali traseişti.
La o privire mai atentă însă, se pare că liberalii şi-ar cam vrea primarii înapoi. Şi, lucrurile par să fie clare în ce-i priveşte, dacă se ia în calcul declaraţia deputatului Marin Almăjanu, potrivit căreia cazurile vor fi discutate punctual, când situaţia o va cere. Nici nu e de mirare de altfel având în vedere că, în cazul liberalilor, primarii au „migrat” cu tot cu electorat. Altfel, nu s-ar explica scorul mare obţinut de Victor Ponta la prezidenţiale în comunele conduse de primari migratori.
Mai decişi par să fie liderii PP-DD, aceştia luând deja măsuri în ce-i priveşte pe consilierii migratori. Potrivit secretarului general PP-DD, Liviu Neagu, partidul din care face parte îşi va acţiona în instanţa toţi consilierii care au părăsit partidul în temeiul OUG 55 şi va cere încetarea mandatelor acestora.
În Teleorman, 18 primari, 14 viceprimari, 2 consilieri judeţeni, un consilier municipal şi 104 consilieri locali au beneficiat de prevederile OUG 55 şi sunt acum la mâna Senatului. (Violeta Mocanu)