Social

Micozele, conjunctivitele şi tulburările digestive, afecţiuni căpătate după o zi de stat la soare – Respectarea regulilor de igienă şi bunul simţ reduc semnificativ riscul de îmbolnăviri din bazinele de înot

Otite, dermatoze, negi, conjunctivite sau afecţiunile gastrointestinale,sunt doar câteva dintre bolile care pot fi luate de la ştrand. Cei care merg să se răcorească trebuie să fie foarte atenţi pentru că, pe lângă bronz, ar mai putea căpăta şi altceva pe piele. Specialiştii susţin că oricât de des ar fi schimbată apa şi indiferent cât de multe substanţe s-ar folosi, tot există riscul îmbolnăvirii, din cauza lipsei de bun simţ a multora care, deşi se ştiu că au afecţiuni, chiar şi minore, nu se reţin de a merge la ştrand, contaminând apa.

Medicii spun că există mai multe riscuri la bazinele de apă, chiar şi în cele autorizate. În mod normal, este interzis accesul persoanelor care prezintă afecţiuni dermatologice, respiratorii sau gastrointestinale, însă nu există nici un mod de verificare a stării de sănătate privind cele amintite anterior. În unele zone, de regulă la bazinele private, accesul se face pe baza unei adeverinţe medicale care să ateste starea de sănătate, aspect perfect legal şi menit să prevină accesul persoanelor cu afecţiuni în incinta bazinelor. De asemenea, cei cu otită, conjunctivită sau hepatită ar trebui să aibă accesul interzis la ştranduri.

Apa din bazine, şezlongurile, groapa cu nisip destinată copiilor pot deveni adevărate focare de infecţii. Medicii atrag atenţia că micozele, conjunctivitele şi tulburările digestive sunt cel mai des întâlnite afecţiuni căpătate după o zi petrecută la soare.

Specialiştii dau şi unele sfaturi privind modul cum să fie evitate îmbolnăvirile, persoanele care se duc la ştrand să nu meargă desculţe, mai ales pe marginea piscinei, să nu împrumute încălţăminte de la alte persoane şi, după plecarea de la ştrand, ar trebui utilizate spray-uri antimicotice, pentru a evita apariţia ciupercilor, mai susţin aceştia.

De altfel, medicii recomandă persoanelor care au leziuni la nivelul pielii să evite apa din bazin, deoarece în acest caz microbii pătrund mult mai uşor. Deşi apa este tratată cu clor şi alte substanţe dezinfectante, persoanele care au şi mici zgârieturi sunt predispuse infecţiilor. În plus, între epilat, indiferent de forma de epilare, şi mersul la ştrand trebuie să treacă cel puţin o zi, deoarece la nivelul pielii se produc afecţiuni, mai mici sau mai mari, prin care pătrund microbi.

Medicii mai spun că trebuie evitat contactul ochilor sau urechilor cu apa, pentru a preveni apariţia afecţiunilor la nivelul acestora, atrăgând totodată atenţia asupra pericolului ingerării apei din bazin deoarece riscul apariţiei afecţiunilor digestive este destul de ridicat.

Din nefericire, în ciuda apariţiei şi utilizării tot mai multor substanţe dezinfectante, anumiţi microbi rezistă la dezinfectanţii din apă. Potrivit specialiştilor, atât clorul, cât şi substanţele dezinfectante reduc riscul apariţiei unei boli, dar nu fac miracole. Astfel, medicii avertizează că există şi germeni extrem de rezistenţi, care pot supravieţui zile în şir chiar şi într-o piscină curăţată corect. Un alt exemplu este Pseudomonas aeruginosa, germenul care provoacă cel mai des dermatite, acele iritaţii neplăcute pe care le resimţim uneori la câteva zile după ce am mers la ştrand. Şi acesta este foarte rezistent la clor, motiv pentru care se recomandă folosirea săpunului după ieşirea din bazin. Ştrandul municipal este punctul de distracţie pe timp de vară al celor care nu pot ajunge la mare şi în ciuda gurilor rele, este foarte curat şi bine îngrijit. Oamenii nu trebuie să uite însă că pe lângă regulile de igienă care trebuie respectate, existăşi cele ale bunului simţ. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.