Eveniment

Metoda “Accidentul” a revenit. De la începutul anului, au avut loc trei cazuri de înșelătorie

Deși este o metodă relativ veche, locuitorii județului Teleorman încă se confruntă cu situaţii în care cetăţeni din toate categoriile, în special persoanele în vârstă, cad victime celor care se ocupă cu escrocherii comise prin metoda “Accidentul” , iar la începutul acestui an, în municipiul Alexandria au fost înregistrate trei astfel de cazuri.

Victima este aleasă, de cele mai multe ori, la întâmplare, prin apelarea unui post telefonic fix sau mobil. În cele mai multe cazuri, suspecţii folosesc un limbaj evoluat, comunicându-i potenţialei victime, folosindu-se de o falsă calitate, faptul că o rudă apropiată este victima unui accident de circulaţie sau este reţinută de organele de poliţie, solicitându-i acesteia sume de bani pentru acoperirea pagubelor produse cu ocazia accidentului de circulaţie sau pentru intervenţia medicală chirurgicală, în scopul salvării presupusei victime.

După întărirea convingerii, aceştia comunică și condițiile ce trebuie îndeplinite în cel mai scurt timp pentru a putea intra în posesia banilor, care au ca scop salvarea presupusei victime.

Unul din cazurile cele mai întâlnite din Teleorman este cel în care o persoană, susţinând că este avocatul unui bărbat care a provocat accidentul, telefonează părinţilor, iar uneori, pentru credibilitate, o altă persoană, plângând sau vorbind neclar, se dă drept fiul familiei.

Alt scenariu este cel în care fiul a fost implicat într-un accident rutier grav şi trebuie să plătească bani victimei, pentru a scăpa de întocmirea unui dosar penal şi de pedeapsa cu închisoarea.

Altă variantă folosită este aceea prin care victimelor li se cer sume de bani pentru a plăti cauţiunea fiului reţinut de către autorităţile altui stat.

Plățile sunt cerute a fi făcute fie prin plasarea sumei de bani în anumite locuri, în parcarea din fața unor blocuri, magazine etc., fie prin trimiterea sumelor respective prin serviciile de transfer rapid, pe numele unor persoane.

Polițiștii teleormăneni recomandă cetățenilor din județ să nu dea crezare veștilor neplăcute primite prin telefon de la necunoscuți. În situția în care, totuși, se confruntă cu o situație similară, trebuie luată legătura întotdeauna  cu persoana apropiată la care se face referire în apelul primit și să nu trimită niciodată, în nicio împrejurare, bani, la solicitarea telefonică a unor persoane necunoscute.

Polițiștii fac și o serie de recomandări cu privire la cum trebuie să se procedeze în acest caz. Dacă cineva primește un astfel de telefon, de la “un binevoitor” care va pretinde bani, fie prin depunerea într-un anumit cont sau înmânarea unei alte persoane, pentru facilitarea unei intervenţii către autorităţi sau sub orice alte motive și să nu dea curs unei cereri de acest tip şi să nu trimită bani, deoarece există riscul major să fie victima unei înşelăciuni. Chiar dacă ar putea exista alte surse, care să transmită informaţia înainte ca aceasta să vă parvină în mod oficial, datele trebuie verificate înainte de a întreprinde orice acţiune.

În niciun caz nu trebuie să dea crezare imediat unor poveşti tragice anunţate telefonic de persoane care pretind că au calitate oficială, ci trebuie să verifice informaţia printr-un apel la 112 sau să sesizeze cea mai apropiată unitate de poliţie. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.