Primiţi un apel telefonic, pe telefonul fix sau mobil, la ore târzii din noapte, iar la celălalt capăt al firului se aude o voce tremurândă şi afectată? Cel mai probabil sunteţi pe cale să deveniţi victima celebrei metode „accidentul”, care a păgubit sute de români şi care, de vreo săptămână, a revenit în forţă, în Teleorman.
Poliţiştii spun că zonele în care s-a acţionat pe parcursul săptămânii trecute sunt Alexandria şi Roşiorii de Vede, însă nu este exclus ca celelalte oraşe din judeţ, sau chiar localităţi rurale, să devină ţinta unor astfel de acţiuni.
În general, acţionează doi autori, de sex masculin, dar nu este exclus să fie mai mulţi autori, şi chiar femei. Aceştia sună, la întâmplare, atât abonaţii de telefonie fixă cât şi mobilă, la ore târzii, când victima doarme şi nu este capabilă să raţioneze eficient.
De obicei, cei doi autori joacă două roluri: unul de fiu, nepot, sau ginere care a fost autorul unui accident rutier soldat cu victime şi celălalt joacă rolul unui avocat.
„Fiul” spune, pe un ton tremurând şi afectat, că a provocat un accident soldat cu victime şi are nevoie de o sumă mare de bani pentru a se înţelege cu rudele victimei, pentru a evita unele consecinţe penale, caz în care convorbirea este continuată de „avocat”, care dă detalii despre sumă şi cum să fie plătită.
De asemenea, mai există varianta în care „fiul” spune că a fost victima unui accident rutier şi are nevoie de o sumă mare de bani pentru investigaţii medicale complexe.
Povestea diferă de la caz la caz, însă subiectul este acelaşi şi se termină prin solicitarea unei sume de bani.
Poliţiştii spun că sunt şi situaţii în care autorii deţin date despre victimă şi abordarea este la obiect, cu nume şi date care să le dea credibilitate şi să sporească încrederea victimei.
Ce va sfătuieşte Poliţia
Pentru că oricine poate fi victima unei astfel de înşelăciuni, Poliţia face o serie de recomadări cetăţenilor, si anume:
– să refuze orice convorbire telefonică la ore nepotrivite pe această temă cu orice persoană;
– să contacteze persoana despre care se presupune că este implicată pentru a confirma accidentul;
-să anunţe organele de poliţie despre persoanele care prezintă un comportament suspect. (Violeta Mocanu)