Eveniment

Mesaj FALS despre un pericol radioactiv în România, transmis pe internet în numele IGSU

Reprezentanții Inspectoratului General pentru Situații de Urgență avertizează în privința unor informații false care au circulat pe aplicația WhatsApp. Mesajul fake news susține că în Ucraina există depozite de obuze cu uraniu sărăcit care ar putea face explozie și, ca urmare, ar crește radiațiile și în România. IGSU precizează că acest așa-zis avertisment nu-i aparține și face apel la cetățeni să se informeze doar din surse oficiale. Deși textul care circulă pe internet este scris în limba română, acesta conține erori gramaticale care sugerează mai degrabă faptul că a fost tradus automat dintr-o altă limbă.

“Având în vedere sesizările primite din partea cetățenilor cu privire la un mesaj care circulă prin intermediul aplicației WhatsApp referitor la măsurile de autoprotecție pentru populație în cazul contaminării radioactive a mai multor regiuni din țară, facem precizarea că IGSU se delimitează clar de aceste informații care se înscriu în spectrul datelor de tip FAKE NEWS!

Mai mult, adresa de contact a instituției noastre nu este cea menționată în textul mesajului!

În acest sens, pentru combaterea dezinformării, facem un apel către cetățeni să se informeze doar din surse oficiale și să verifice datele și informațiile primite prin diferite canale de comunicare!”, a transmis Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU).

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.