Social

Meningita West Nile ameninţă din nou judeţul Teleorman

Carmen Dumitrescu

După ce primul caz de deces pe fondul meningitei West Nile a apărut la nivel naţional, autorităţile din domeniul sănătăţii publice au început să se gândească la metodele prin care noi îmbolnăviri ar putea fi prevenite, mai ales în judeţele unde ţânţarii se pot dezvolta în număr mare. Se pare că numărul cazurilor de îmbolnăviri la nivel naţional este în creştere şi, deşi până în acest moment, în Teleorman nu s-a înregistrat nici un caz, autorităţile sunt pregătite să abordeze problema cu toată seriozitatea. Cu toate acestea, unii dintre specialiştii din domeniu sunt optimişti şi spun că şansele unei epidemii de meningită West Nile sunt încă foarte scăzute, pentru că ne aflăm într-un anotimp în care ţânţarii încep să moară din cauza temepraturilor scăzute. Totuşi, meteorologii perconizează o toamnă lungă şi călduroasă, aşa că prevenţia este pentru autorităţi, în acest moment, o prioritate. Pentru cele mai multe dintre boli, individul trebuie să cunoască singur sau informat de autorităţile competente normele elementare de prevenţie, în virtutea ideii că e mai uşor să previi decât să tratezi.

Dar o boală precum meningita West Nile nu poate fi prevenită de către indivizi decât într-o măsură limitată, pentru că nimeni nu poate opri migraţia ţânţarilor responsabili de tramiterea virusului şi nimeni nu se poate proteja sută de sută de înţepăturile acum periculoase ale acestor insecte. Pentru că Teleormanul este un judeţ apropiat de Dunăre, acoperit de bălţi şi populat cu oameni care, mai ales în mediul rural, au obiceiul de a păstra apă în diverse recipiente în curte, generând un mediu propice înmulţirii şi dezvoltării ţânţarilor, cea mai bună soluţie pentru evitarea îmbolnăvirilor este implicarea autorităţilor în procesul de combatere a ţânţarilor. Dezinsecţiile trebuie realizate periodic iar costurile unei astfel de proceduri sunt atât de mari, încât mai ales primăriile de comune nu îşi permit să facă, anual, nici măcar o singură dezinsecţie.

Cât despre municipii şi oraşe, lucrurile stau la fel de rău, pentru că, deşi aici dezinsecţii s-au mai efectuat, însă efectele lor n-au fost niciodată cele scontate şi ţânţarii au continuat să dea bătăi de cap populaţiei. Situaţia este şi mai neagră la nivelul comunelor, unde pericolul infectării este mult mai mare ca în mediul urban, dar unde mulţi dintre primari n-au reuşit să facă nici măcar o dezinsecţie, din lipsa de bani sau de interes…  La Alexandria, de asemenea, astfel de proceduri s-au efectuat, ultima chiar înainte de zilele oraşului iar autorităţile alexăndrene consideră că nu va mai fi cazul să facă o nouă dezinsecţie, în situaţia în care vara e pe sfârşite şi ţânţarii nu vor mai migra. Din păcate, meteorologii avertizează că vremea nu se va răci considerabil în septembrie şi octombrie, dimpotrivă ei prognozează că în acest interval vor fi iarăşi perioade cu temperaturi mari, ceea ce va determina reînoirea atacurilor de ţânţari, purtători ai virusului meiningitei West Nile.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.