Social

Medicii veterinari reamintesc că examinarea în vederea depistării trichinelozei este obligatorie

porciPotrivit statisticilor, cele mai multe cazuri de trichineloză la om apar în perioada sărbătorilor de iarnă, când în mod tradiţional se taie mai mulţi porci crescuţi în gospodării. Perioada Sărbătorilor de Iarnă este încărcată pentru autorităţi care trebuie să facă controale pentru prevenirea apariţiei de toxiinfecţii alimentare, dar şi a focarelor de trichineloză. Examinarea în vederea depistării trichinelozei este obligatorie, iar specialiştii din cadrul DSVSA Teleorman spun că neîndeplinirea acestei obligaţii a proprietarilor atrage după sine sancţiuni.

Pentru evitarea îmbolnăvirilor medicii veterinari teleormăneni spun că se impune examenul sanitar-veterinar al cărnii, în special efectuarea examenului trichineloscopic pentru a evita transmiterea trichinelozei de la porc la om prin consumul de carne infestată. Se recoltează probe după sacrificarea animalului, recomandat fiind ca recoltarea să fie făcută de către o persoană de specialitate deoarece se recoltează din zone speciale, puternic-vascularizate, respectiv muşchi intercostali, oblic-externi sau baza limbii, ca de altfel şi din anumite grupe musculare. Examenul nu costă foarte mult şi este o metodă operativă. În cazul depistării trichinelozei se vor lua măsuri, respectiv confiscarea cărnii. Dacă persoanele nu apelează la medicul veterinar este foarte grav, pentru că boala transmisă la om va fi una extrem de severă. De altfel, cel care va fi tras la răspundere în caz de îmbolnăvire şi care va suporta, totodată, sancţiunile ce se impun este persoana care a sacrificat animalul şi nu a cel care a consumat-o. Efectuarea testului pentru depistarea trichinelozei costă doar câţiva lei, până la maxim 15 lei, comparativ cu sancţiunea aplicată. Astfel, neîndeplinirea acestei obligaţii de către proprietarii de animale poate va fi însă sancţionată, de către inspectorii sanitari veterinari, cu amenzi de până la 2.000 lei.

Totodată, transportarea cărnii de la părinţi, bunici, rezultată în urma sacrificării animalelor în propria gospodărie implică riscuri. Astfel, persoanele care transportă carnea provenită de la animalele sacrificate în propriile gospodării, nu scapă de sancţiuni, în condiţiile în care carnea nu este însoţită de chitanţa prin care să demonstreze că a fost efectuat controlul trichineloscopic, putându-se ajunge chiar la confiscarea cărnii, potrivit ANSVSA. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.