Potrivit Codului rutier, medicii pot fi sancționați pentru neîndeplinirea noilor obligații legale de a trimite șoferii pe care îi au în evidență sau în îngrijire medicală către o examinare medicală de specialitate, cu atât mai mult cu cât aceștia descoperă că șoferii suferă de o boală din lista celor ce nu permit obținerea sau, după caz, reînoirea permisului de conducere.
Codul rutier impune ca orice medic care constată că un conducător auto ce se află în evidența sa prezintă una sau mai multe afecțiuni incompatibile cu calitatea de șofer să emită bilet de trimitere către o unitate medicală autorizată în investigarea șoferilor. Pe lângă această atribuție, doctorilor li se mai solicită să noteze pe biletul de trimitere datele de contact ale unității medicale în care aceștia profesează și să consemneze emiterea biletului de trimitere în fișa medicală a conducătorului.
În eventualitatea în care medicul nu este înștiințat în termen de 30 de zile de la data comunicării biletului cu privire la rezultatul examinării de către unitatea medicală ce realizează examinarea, acesta este obligat să ia legătura cu poliția rutieră. Fiecare cadru medical se va adresa unității de poliție din regiune și va comunica atât datele celui aflat în evidența sa, dar și informația că a fost trimis către o examinare medicală. Neîndeplinirea de către medic a obligațiilor prevăzute în lege se consideră contravenție și va fi sancționată cu amenzi cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei.
Printre afecțiunile ce pot împiedica conducerea unui vehicul, în funcție de gravitate, se numără problemele de vedere, de auz, anumite afecțiuni cardiovasculare sau neurologice, dar și handicap locomotor.