Social

Medicii se pregătesc de sezonul rece şi aşteaptă dozele de vaccin împotriva gripei

vaccinImediat cum s-a răcit vremea, medicii au şi dat piept cu avalanşa de viroze şi pneumonii. Zeci de copii şi adolescenţi s-au prezentat la urgenţe şi mult mai mulţi au luat cu asalt cabinetele medicilor de familie. Medicii avertizează că răcelile se manifestă violent, mai ales în colectivităţile de copii, respectiv, grădiniţe şi şcoli, şi puţini sunt cei care s-au imunizat deja pentru această iarnă.

Campania de vaccinare antigripală pentru sezonul rece 2015-2016 va demara probabil în luna noiembrie, ca şi în anii anteriori. Imunizarea este una dintre măsurile adoptate pentru prevenirea îmbolnăvirilor în sezonul rece. Deocamdată, la nivelul judeţului nostru, se lucrează la realizarea catagrafiei, urmând ca debutul campaniei să fie în momentul în care Ministerul Sănătăţii va declara oficial deschisă campania de vaccinare antigripală 2015-2016. Pentru campania de vaccinare antigripală de anul trecut, Direcţia de Sănătate Publică Teleorman a solicitat circa 60.000 de doze de vaccin antigripal. În judeţul nostru, au ajuns puţin peste 10.000 de doze, cantitate suficientă, au spus reprezentanţii DSP Teleorman, raportat la întreaga populaţie a judeţului şi acoperă toate categoriile prioritare. Din fericire, în sezonul trecut, la nivelul judeţului Teleorman nu au existat multe cazuri de îmbolnăvire. Şi cu în sezonul 2013/2014 situaţia a fost la fel şi din 60.000 de doze solicitate, în judeţ au ajuns circa 15.000, mai mult decât suficiente privind numărul de persoane care au solicitat vaccinarea şi au fost imunizate.

Medicii susţin însă că numărul mic de vaccinări prin campania de vaccinare naţională este mic, nu din cauza faptului că populaţia refuză vaccinarea, ci pentru că dozele de vaccin vin târziu, în plin sezon gripal şi oamenii se vaccinează pe cont propriu.

Vaccinul antigripal se adresează tuturor cetăţenilor, însă campania vizează, cu precădere, anumite categorii de persoane, respectiv gravidele, adulţii peste 65 de ani, copiii între 6 luni şi 2 ani, dar şi pe cei care lucrează în instituţii publice. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.