Social

Medicii de familie din Teleorman se pot afilia în vederea implementării unui program de screening și diagnostic al pacienților cu boli hepatice

Institutul Clinic FUNDENI în parteneriat cu Asociația Română Anti SIDA – ARAS anunță lansarea procedurii de afiliere a cabinetelor de medicină de familie din județele Giurgiu și Teleorman, în vederea implementării activităților de screening din cadrul proiectului “LIVE(RO)2-SUD: Program regional de prevenire, screening şi diagnostic al pacienţilor cu boli hepatice cronice secundare infecţiilor virale cu virusuri hepatice B/D şi C”.

Screeningul se va efectua prin intermediul cabinetelor de medicină de familie, iar serviciile medicale incluse în program sunt următoarele: consultația preventivă, care cuprinde consultația pacientului, în cadrul căreia se realizează inclusiv anamneza pacientului și completarea datelor în Registrul de Hepatite; consultație efectuare procedură testare, în cadrul căreia se realizează testarea pacientului pentru hepatitele B și C (prin teste rapide); consultație post efectuare procedură testare, în cadrul căreia se consiliază pacientul în funcție de rezultatele testelor și se complează rezultatul obținut în Registrul de Hepatite.

Cele trei consultații vor fi decontate conform tarifelor de consultații medicale stabilite de CNAS și se vor efectua în cadrul unei singure vizite la cabinetul medical.

Obiectivul proiectului este furnizarea de servicii medicale de prevenire, depistare precoce (screening), diagnostic și direcționare către tratament a pacienților cu boli hepatice cronice secundare infecțiilor virale cu virusuri hepatitice B/D și C din regiunile de dezvoltare Sud Muntenia și Sud-Vest Oltenia. În cadrul proiectului LIVE(RO) 2 SUD sunt eligibile pentru testare persoanele care au peste 18 ani, au domiciliul într-unul dintre  județele Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman, Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt sau Vâlcea, nu sunt persoane însărcinate sau persoane private de libertate.

Programul a debutat în luna iulie 2021 în județele Argeș și Dolj – unde campania s-a finalizat deja – și a continuat în județele Olt, Dâmbovița, Mehedinți și Prahova, în acestea două din urmă fiind încă în derulare.

Până acum, peste 80.000 de persoane din cele șase județe aflate în program au fost testate cu suportul medicilor de familie afiliați și peste 1.813 persoane au fost depistate cu virusul hepatitic B sau C.  Peste doua treimi dintre pacienții depistați au beneficiat deja de stadializare în Centrele de Prevenție înființate în cadrul proiectului, la Institutul Clinic Fundeni, Spitalul Universitar de Urgență București și Spitalul Județean de Urgență Craiova.

Pentru a se putea alătura acestui proiect, medicii de familie trebuie să se afle în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate și să îndeplinească condițiile legale de organizare și funcționare.

Informațiile complete, precum și documentele aferente procedurii de afiliere se găsesc pe site-ul Asociației Române Anti SIDA – ARAS, la secțiunea Noutăți: www.arasnet.ro. Procedura de afiliere pentru județele Giurgiu și Teleorman se desfășoară în perioada 14 iulie – 25 august 2022, depunerea și evaluarea dosarelor desfășurându-se în mod continuu.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.