Social

Medici controlați, nereguli o grămadă: raportări nejustificate, “servicii medicale” pentru persoane decedate sau deja internate

În primul semestru al anului 2016, Casa de Asigurări de Sănătate Teleorman a efectuat un număr de 95  de controale din care 82 au fost controale tematice și 13 controale operative.

Potrivit Mihaelei Popa, purtător de cuvânt al CAS Teleorman, au fost controlați 36 medici de familie, 33 medici specialişti, un ambulatoriu de specialitate paraclinic, 15 farmacii, 2 furnizori de dispozitive medicale, 6 programe naţionale de sănătate derulate în unităţile spitaliceşti și 2 controale la persoane juridice privind concediile medicale. În urma acestor controale s-a imputat suma de 204.915,87 lei.

La medicii de familie, în cadrul acestor controale, s-a constatat că au fost emise în mod nejustificat 4 prescripţii medicale compensate cu 90% pentru pensionari care au avut venituri realizate din pensii al căror cuantum lunar depăşea plafonul de 700 lei şi respectiv pentru pensionari care au realizat venituri din “dividende”; au fost raportate în mod nejustificat pentru decontare servicii medicale şi, de asemenea, au fost emise în mod nejustificat prescripţii medicale, în regim compensat, pentru asiguraţi, în timpul internării acestora în regim de spitalizare continuă.

Tot la medicii de familie s-a depistat că au fost emise în mod nejustificat prescripţii medicale, compensate nelegal cu 100%, pentru “veterani de război”, fără existenţa documentelor justificative de încadrare a asiguratului respectiv în această categorie de “legi speciale”.

La medicii specialiști, neregulile depistate contau în faptul că aceștia au raportat nejustificat pentru decontare servicii medicale şi au eliberat prescripţii medicale pentru asiguraţi care erau internaţi sau decedaţi la datele “efectuării” serviciilor medicale; au fost raportate nejustificat pentru decontare servicii medicale care au fost efectuate fără existența biletelor de trimitere şi fără consemnarea în documentele de înregistrare primară a eventualelor situaţii de urgenţă medicală care să fie susţinute prin înscrisuri conforme referitoare la diagnosticele aferente. De altfel, la o parte din medicii specialiști controlați s-au depistat raportări în mod nejustificat pentru decontarea de servicii medicale care au fost efectuate în baza unor bilete de trimitere în care destinaţiile menţionate (de către medicii emitenţi) au fost alte specialităţi medicale clinice decât cele ale medicilor titulari ai cabinetelor medicale raportatoare sau că au fost emise în mod nejustificat prescripţii medicale, în regim compensat, pentru asiguraţi, în timpul internării acestora, în regim de spitalizare continuă.

La laboratorul medical controlat (ambulatoriu de specialitate paraclinic), în urma controlului s-a depistat că au fost raportate nejustificat pentru decontare la C.A.S. Teleorman servicii medicale paraclinice care au fost efectuate pentru o persoană asigurată în perioada internării acesteia în regim de spitalizare continuă. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.