Social

Medicamentele sub 10 lei nu vor fi eliberate gratuit persoanelor cu venituri sub salariul minim pe economie

medicamenteO propunere legislativă depusă pentru acordarea gratuită a medicamentelor al căror preţ de referinţă se situează sub 10 lei persoanelor care realizează venituri sub salariul minim pe economie a primit aviz nefavorabil din partea Guvernului.

Proiectul prevede ca persoanele asigurate în sistemul de asigurări sociale de sănătate, care realizează venituri sub salariul minim pe economie, să beneficieze, pe bază de prescripţie medicală eliberată de medicii de familie şi de către medicii specialişti, de o compensare în procent de 100% pentru medicamentele al căror preţ de referinţă nu depăşeşte 10 lei.

Din categoria beneficiarilor se propune să facă parte şi copiii în vârstă de până la 18 ani, tinerii cu vârste între 18-26 ani dacă sunt elevi, inclusiv absolvenţii de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de trei luni, precum şi ucenicii, studenţii care nu realizează venituri din muncă mai mari decât salariul minim pe economie şi persoanele aflate în şomaj. Cu alte cuvinte, ar fi vorba de acea categorie de persoane care beneficiază de asigurări sociale de sănătate ca şi co-asiguraţi. Deşi motivele expuse sunt pertinente, din punct de vedere al puterii de cumpărare de care dispune această categorie, totuşi guvernul a considerat că nu sunt suficiente şi a dat aviz nefavorabil acestui proiecnt.

Dacă gândim social şi strict că românului nici medicamente nu i se mai dau atunci proiectul este bun, iar guvernanţii n-au milă de săracii bolnavi, lunându-le sau îngrădindu-le dreptul la sănătate, la a se vindeca. Din punct de vedere al bolnavului, al alexăndreanului mai exact, propunerea legislativă ar fi fost foarte bună, că aşa ar putea să-şi ia şi ei medicamente mai ieftine şi fără cheltuieli, mai ales că veniturile sunt mici. Printr-un sondaj de opinie făcut la un moment dat cu privire la ce ar trebui schimbat în sistemul sanitar, majoritatea alexăndrenilor intervievaţi la acea dată au spus că ar acorda mai multe facilităţi la achiziţionarea medicamentelor. Odată respins proiectul mai sus menţionat am solicitat şi punctul de vedere al alexăndrenilor cu privire la acest aspect, aceştia arătându-se indignaţi de decizia guvernului, spunând că „şi aşa medicamentele sunt scumpe şi mai deloc gratuite. Ar fi fost bine să nu mai cumpărăm, mai ales pentru copii. Dar dacă ei au bani cred că şi noi avem. Asta e…”, Spune Florina S., de 39 de ani, casnică şi potenţială beneficiară a acestui proiect dacă ar fi trecut.

O pensionară de 61 de ani a spus că „eu nu intru în această categorie, dar sunt indignată de decizia guvernului pentru că sunt multe persoane care nu lucrează nu au bani, dar boala nu ştie asta. Suntem amărâţi ca popor, dacă nici medicamente nu vor să ne dea, atunci de ce dau locuri de muncă, unde oamenii să lucreze să ia bani şi să-şi cumpere medicamente. Nici fără loc de muncă nici fără vreu ajutor, nu se poate trăi”.

Teodora Badea, de 59 de ani, fără vreun venit şi coasigurată la soţ, este la fel de indignată de hotărârea fermă a guvernului de a nu le acorda medicamente gratis acestor categorii „Nu am mai putut munci, nu am avut nici unde şi acum aştept vârsta de pensionare, dacă o mai apuc, pentru că nu am vechime. Ar fi fost bine să nu mai plătim, să le luăm gratis ăştia care nu avem bani”.

Medicii însă sunt de altă părere, spunând că şi aşa românii consumă medicamente excesiv, la baza acestor afirmaţii stând şi numărul mare de reţete eliberate lunar de medicii de familie al căror cuantum creşte de la lună la lună. Tot medicii spun că astaeste doar o mică parte a consumului de medicamente, parte ce poate fi uşor contorizată, că în piaţă consumul este mult mai mare, pe lângă reţetele eliberate de medici consumul de medicamente fiind sporit şi de produsele administrate după ireche, românii, şi alexăndrenii implict, fiind mari amatori de medicamente, cu şi fără prescripţie medicală. Dovadă a consumului ridicat de medicamente stau rapoartele întocmite lunat de CAS, numai anul trecut consumul lunar de medicamente compensate şi gratuite s-a menţinut ridicat, la o medie de 6,12 milioane lei pe luna. Consumul lunar de medicamente eliberate pentru programe naţionale de sănătate a fost de 0,94 milioane lei. Că alexăndrenii sunt mari amatori de mers la doctor ori sunt bolnavi peste măsură ori sistemul este sub-subfinanţat stau şi laboratoarele de analize care confirmă că au epuizat plafoanele pe două luni în avans. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.