Economie

Măsuri de restricționare a circulației animalelor în Teleorman, din cauza dermatozei nodulare a bovinelor

Până la data de 17 mai, au fost confirmate în Bulgaria 77 de focare de dermatoză nodulară contagioasă a bovinelor. Boala evoluează atât în exploataţii de tip gospodăresc, cât şi în exploataţii comerciale, din regiunile: Hasskovo, Stara Zagora, Plovdiv, Blagoevgrad, Kyustendil, Smolian şi Pernik.

Modelul de evoluţie al acestei boli în Bulgaria este foarte agresiv; la o lună de la confirmarea primelor focare, boala s-a răspândit în şapte regiuni, poziţionate în zona de sud şi sud-vest a Bulgariei, foarte aproape de graniţa cu Macedonia (unde boala a fost, de asemenea confirmată) şi în Serbia.

Având în vedere faptul că judeţele din zona sudică a României prezintă un risc crescut faţă de apariţia acestei boli, datorită numărului important de exploataţii cu bovine şi a mediului propice pentru dezvoltarea insectelor hematofage, conducerea Autorităţii a dispus structurilor teritoriale ca, începând cu data de 18 mai, DSVSA din judeţele Tulcea, Constanţa, Ialomiţa, Călăraşi, Ilfov, Giurgiu, Teleorman, Olt, Dolj, Mehedinţi, Caraş-Severin şi Timiş să ia măsuri pentru restricţionarea circulaţiei animalelor şi închiderea târgurilor şi a expoziţiilor de animale, pentru specia bovine.

ANSVSA precizează că boala nu este periculoasă pentru om, dar are consecinţe economice importante atât pentru comerţul intracomunitar, cât şi pentru exportul în ţările terţe, prin faptul că determină impunerea de restricţii severe asupra circulaţiei bovinelor.

Totodată, ANSVSA continuă acţiunile de informare, instruire şi pregătire a serviciilor veterinare judeţene pentru intervenţia în cazul focarelor de boală, precum şi pe cele de informare a crescătorilor de bovine, privind evoluţia bolii şi măsurile pe care trebuie să le respecte. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.