Social

Măsuri convenite în Coaliție pentru 2023: creșterea punctului de pensie, indexarea alocațiilor, sprijin pentru pensionari, a 13-a indemnizație pentru persoanele cu handicap, vouchere sociale

Creșterea punctului de pensie cu 12,5%, actualizarea alocațiilor de stat pentru copii cu rata inflației, sprijin pentru pensionarii cu venituri până la 3000 lei, prelungirea acordării voucherelor sociale în valoare de 250 lei, sunt câteva dintre măsurile stabilite în ședința Coaliției de guvernare, ce a avut loc luni.
“În şedinţa Coaliţiei de guvernare, care a avut loc în această seară (n.r. – luni), am decis următoarele: pentru pensiile pe contributivitate, am decis creşterea punctului de pensie cu 12,5% începând cu data de 1 ianuarie 2023. Noua valoare a acestuia va fi, astfel, de 1.784 de lei. Totodată, anul viitor vom continua acordarea unui sprijin ţintit pentru pensionarii cu pensii mici, astfel: 1.000 de lei pentru pensiile sub 1.500 de lei, 800 de lei pentru pensiile între 1.501 şi 2.000 lei, respectiv 600 de lei pentru pensiile între 2.001 şi 3.000 de lei. Sumele vor fi împărţite în două tranşe care se vor acorda semestrial pe parcursul anului 2023”, a anunțat premierul Nicolae Ciucă.

De asemenea, s-a mai decis acordarea unui sprijin de 1.400 de lei pentru plata facturilor la energie, pentru pensionarii cu vârsta de peste 60 de ani şi care au pensii mai mici de 2.000 de lei. Această sumă va fi împărţită în două tranşe pentru a acoperi cheltuielile din iarna aceasta şi din iarna viitoare.
Prim-ministrul a mai spus şi că alocaţiile de stat pentru copii vor fi actualizate cu rata inflaţiei, persoanele cu handicap vor primi o a treisprezecea indemnizaţie, iar indemnizaţiile pentru veteranii şi văduvele de război vor fi actualizate cu rata inflaţiei, începând din 2018, însemnând o creştere totală de aproximativ 30 de procente.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.