Eveniment

“Marin Preda, mereu actual” – Simpozion la Biblioteca Județeană

Miercuri, 3 august 2022, începând cu ora 10.00, Biblioteca Județeană “Marin Preda” Teleorman, instituție subordonată Consiliului Județean Teleorman, organizează un simpozion județean dedicat împlinirii a 100 de ani de la nașterea scriitorului teleormănean Marin Preda.

Biblioteca Judeţeană Marin Preda Teleorman îl celebrează în acest An Centenar printr-o serie de manifestări culturale şi sărbătoreşte, totodată, împlinirea a 31 de ani de când îi poartă numele.

Nuvelistul și romanicerul Marin Preda s-a născut pe 5 august 1922, la Siliştea Gumeşti, în Teleorman, o comună pe care avea să o facă celebră prin publicarea romanului “Moromeţii”.

În aprilie 1942, debutează cu schița “Pârlitu’” în pagina literară a ziarului Timpul, girată de Miron Radu Paraschivescu. Debutul la 20 de ani îi dă încredere în scrisul său, publicând în continuare schițele și povestirile: Strigoaica, Salcâmul, Calul, Noaptea, La câmp.

Opera sa a căpătat consistență prin romanele: Moromeții, Intrusul, Marele singuratic, Delirul, Viața ca o pradă, Cel mai iubit dintre pământeni, fiind considerate adevărate capodopere ale universului artistic. Prin nuvelele și romanele sale cu puternic specific național, Marin Preda a reconstituit o lume aparte, cu un limbaj caracteristic,personajele sale având o viziune proprie asupra vieții.

Preda este considerat de criticii literari un adevărat fenomen a cărui viaţă a fost la fel de fascinantă ca şi opera lăsată moştenire datorită originalității operelor sale şi stilului inconfundabil al scriiturii.

Marin Preda a fost un scriitor iubit și respectat, o autoritate, o conștiință, un lider de opinie al vieții literare, fiind, timp de 10 ani, directorul editurii Cartea Românească (de la reînființarea acesteia în 1970).

Delirul şi Cel mai iubit dintre pământeni sunt considerate a fi cărţile din cauza cărora Preda şi-ar fi atras antipatia regimului comunist şi aversiunea vecinilor sovietici.

Cu cât pentru români cărţile lui Preda deveneau mai importante, cu atât scriitorul  devenea mai periculos pentru regim.

În 1980, când timpul nu a mai avut răbdare, Marin Preda a murit la numai 58 de ani. Sfârșitul lui Marin Preda marchează și apusul unei lumi din Câmpia Dunării.

Neliniștitul, cel mai liniștit dintre contemporani, Marin Preda s-a bucurat de încrederea cititorilor și poate, în egală măsură, l-a întristat invidia confraților săi, fiind unul dintre cei mai contestați scriitori.

Marin Preda este înmormântat pe Aleea Scriitorilor din Cimitirul Bellu.

O expoziție de carte cu titlul Centenar Marin Preda, încă de la începutul anului, stă la dispoziția publicului cu informații despre viața și opera scriitorului.

În cadrul simpozionului se vor susține următoarele comunicări: Marin Preda la Centenar, prezintă criticul literar Ana Dobre; Ce este o capodoperă?, prezintă scriitoarea Emilia Stroe; Întâlnirea cu Moromeții, prezintă poetul Florea Burtan; Satul românesc în opera lui Marin Preda, prezintă bibliotecar Marinela Rușanu, Biblioteca Municipală Gala Galaction Roșiorii de Vede; Literatură și film. Cazul Marin Preda, prezintă  bibliotecar Bogdan Ionuț Cotruță, Biblioteca  Orășenească Miron Radu Paraschivescu Zimnicea; Ediții prime Marin Preda în bibliotecă, prezintă bibliotecar Nicoleta Alexe, Biblioteca Județeană Marin Preda Teleorman.

Programul va continua cu prezentarea broșurii Centenar Marin Preda și lansarea volumului Marin Preda Univers enigmistic, autor Serghei Coloșenco, activitate susținută de domnul Iustin Bușe.

Manifestarea se va încheia cu un recital de muzică populară locală susținut de Cezar Bîrsănel.

La eveniment vor participa reprezentanți ai administrației publice locale, ai instituțiilor de cultură din județ, scriitori și publiciști, bibliotecari din bibliotecile publice din județ, reprezentanți mass-media, iubitori de carte.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.