Sport

Marin Georgescu – singurul oinist între primii zece sportivi ai țării

Marin Georgescu este unul din cei mai buni oiniști ai tuturor timpurilor. Acest lucru nu poate fi combătut de nimeni și de nimic, mărturie stând evoluțiile sale din teren, încununate cu succese fantastice. Marin Georgescu a fost ani de zile căpitanul echipei Viață Nouă Olteni, simbolul oinistic al Teleormanului. În timpul stagiului militar s-a transferat la Dinamo, a făcut furori și la gruparea bucureșteană, dar până la urmă s-a întors acasă, în Olteniul său natal, unde s-a simțit cel mai bine.

Fire veselă, Marin Georgescu a fost întotdeauna un om extraordinar de echipă. Sfaturile sale au fost de real ajutor coechipierilor și celor care au urmat după el, în oină. Jucător complet, Marin Georgescu s-a remarcat, de-a lungul carierei sale, și prin corectitudinea de care a dat dovadă, plus respectul față de adversari și de arbitri.

Numele lui Marin Georgescu este însemnat cu litere de aur în cartea încă nescrisă a oinei. Marin Georgescu a realizat o performanță unicat, ajungând să fie desemnat, în anul 1973, între primii zece sportivi ai țării. Acela a fost un an foarte bun pentru Marin Georgescu, care a fost declarat cel mai bun oinist al țării, iar în ierarhia tuturor sportivilor s-a regăsit pe locul al optulea, în selecta companie a unui Ion Țiriac, Ilie Năstase sau Nicolae Dobrin. ca să ne facem o părere despre handicapul cu care orice oinist pleca în competiția cu alți sportivi, este suficient să spunem că marii tenismani jucaseră finala Cupei Davis de trei ori în perioada respectivă.

Mijlocaș 1 de mare capacitate, Marin Georgescu a fost creierul echipei din Olteni. Îi plăcea să evolueze pe acest post, deoarece, în timpurile respective, VN Olteni juca mai mult triunghiul pe culoarul de întoarcere, unde trăgătorul principal era Marin Georgescu. A jucat și fotbal, fiind mijlocaș la echipa din comună, una din cele mai bune ale Teleormanului.

Ca orice legendă, Marin Georgescu a avut un final trist, dar demn de poveste. A lucrat în mediu toxic, iar acest lucru a avut repercusiuni, pe termen lung, asupra sănătății sale. La un moment dat s-a internat în spital cu probleme la un rinichi. Durerile s-au întins apoi spre ficat, iar în urma prescripțiilor medicale s-a ales și cu un chist în spatele genunchiului. Până la urmă verdictul medicilor a fost nemilos: cancer osos.

Marin Georgescu a părăsit viața cu zâmbetul pe buze, lăsând în spate o carieră prodigioasă de oinist. A murit pe 29 martie 2002, exact în ziua în care împlinea vârsta de 55 de ani. Parcă și-a așteptat serbarea pentru a se despărți de această lume. În aceeași săptămână, fiica sa a adus pe lume un copil, așa că Marin Georgescu a fost și bunic, înainte de a pleca la cele veșnice.

Marin Georgescu are doi fii care practică oina, sportul nostru național, la cel mai înalt nivel. Mihai și Alexandru Georgescu formează axa echipei multiple campioane, ACS Frontiera Tomis Constanța. Alexandru chiar joacă pe postul pe care s-a consacrat tatăl său, de mijlocaș 1. Mihai nu mai are nevoie de nicio prezentare, fiind, probabil, cel mai bun oinist al momentului. În ziua în care tatăl lor a murit, cei doi se aflau în cantonament la baseball, la Snagov, cu echipa Dinamo București.

Anual, familia Georgescu organizează, de regulă în luna septembrie, o competiție memorială, în cinstea marelui jucător, pe vechiul teren de oină din comuna Olteni, situat în apropierea pădurii. (Cristi Frisk)

 

One Comment

  1. cristian dima

    un om deosebit .. un invingator ca si nicu pasrica.. respect ptru ce a-ti fost ptr oina… ptr olteni .. ptr cat a-ti fost de deosebiti..dumnezeu sa va odihnesca in pace..

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.