Fostul kaiacist Marian Baban (foto cu mingea), format la CSS Turnu Măgurele, revine în actualitate, la câțiva ani după retragerea din activitatea competițională. În vârstă de 40 de ani, Marian Baban are un palmares bogat, fiind de două ori participant la Jocurile Olimpice, competiție unde rezultatul cel mai bun s-a notat la Atena, în 2004, locul 7 la proba de kaiac 4, distanța de 1000 de metri. Marian Baban a mai cucerit, în cariera sa sportivă, trei medalii de argint la Campionatele Mondiale, două medalii de argint și alte două de bronz la Campionatele Europene, toate în echipaje de patru, pe diverse distanțe. Pe plan intern, Marian Baban este multiplu campion național cu CSS Turnu Măgurele și cu Dinamo București, club la care s-a transferat după încheierea perioadei de juniorat.
Marian Baban a luat hotărârea de a promova intens, prin intermediul Asociației Crăița Adventure, unde este implicat, jocul de kaiac-polo. Aceasta este o nouă ramură introdusă sub egida Asociației Internaționale de Canoe (ICF), iar România face primii pași în inițiere. Kaiac-polo înseamnă un teren balizat, în aer liber sau în bazin, cu porți suspendate la doi metri deasupra apei, ancorate pentru a avea stabilitate. Kaiacele sunt unele speciale, care să permită sportivilor să evolueze după principiul mișcării generale de la sporturile de echipă. Padelele utilizate sunt și ele diferite față de cele de la probele de sprint, iar jocurile sunt extrem de spectaculoase. Mingea este de polo pe apă, iar un gol este validat când aceasta este aruncată, cu mâna sau cu padela, printre barele orizontale și laterale ale porții.
Zilele trecute, Marian Baban a răspuns invitației unui club din Constanța, care, la o piscină, a realizat o demonstrație de kaiac-polo. Pentru acest lucru, Marian Baban s-a deplasat pe litoralul Mării Negre, alături de antrenorul român Sorin Vrâncianu, stabilit de mai multă vreme în Italia, unde are un club de kaiac-polo.
În exclusivitate pentru Teleormanul, Marian Baban a declarat: ”Kaiac-polo înseamnă o nouă provocare pentru mine. La un moment dat decisesem să mă retrag definitiv și să mă dedic carierei profesionale, în poliție. Dar microbul sportului nu mi-a dat pace, așa că am decis să încerc ceva nou. Kaiac-polo este un sport totalmente diferit față de kaiacul clasic, extrem de solicitant, dar și foarte atractiv. Eu însumi am fost om de echipă în perioada în care am concurat la nivel internațional, așa că nu îmi este dificil să mă adaptez noilor cerințe generate de practicarea kaiac-polo-ului. Momentan suntem la început, iar inițierea este dificilă. Există cluburi care au pornit pe acest drum la Iași, Constanța și București. De altfel, la Crăița Adventure ni ne ocupăm mai mult de sublinierea laturii sociale a kaiacului și mișcării în aer liber. Organizăm acțiuni menite să strângă relațiile interumane și să promoveze stilul de viață sănătos, cu ajutorul sportului”.
Marian Baban este optimist în ceea ce privește viitorul kaiac-polo-ului în România, afirmațiile sale vorbind despre un campionat național din care să se poată selecta jucătorii cei mai valoroși, pentru echipa națională a României. Totul însă, în opinia sportivului originar din Teleorman, trebuie să se facă prin girul și sprijinul Federației Române de Kaiac-Canoe.
Un alt proiect foarte ambițios al lui Marian Baban este să bată recordul de parcurs al Dunării, de la izvoare, din Munții Pădurea Neagră (Germania), până la Sulina, la vărsarea în mare, valoarea acestuia fiind, momentan, de 32 de zile. Marian are un frate, Eugen, care a fost kaiacist la CSS Turnu Măgurele, de asemenea. Eugen Baban este cu un an mai mic decât Marian, iar acum este stabilit în Irlanda de Nord, țară unde a cucerit mai multe titluri naționale la kaiac, probe de sprint.
Ne bucură astfel de proiecte de pionierat, în care sunt implicați în mod activ și oameni de valoare, a căror obârșie este județul Teleorman. (Cristi Frisk)