Politic

Maria Stoian, deputat PNL: Transmiterea în formă electronică a activității furnizorilor de servicii medicale, un demers concludent al PNL pentru creșterea calității actului medical / Declarație politică

Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a votat cu mare majoritate un proiect de lege al cărui coinițiator sunt, pentru modificarea art. 138 lit.d) din Legea nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii.

Inițiativa legislativă va avea un impact semnificativ în ceea ce înseamnă creșterea calității actului medical, precum și pentru optimizarea serviciilor medico-sanitare oferite românilor.

Astfel, potrivit actului normativ, lit.d) a art. 138 va avea următorul cuprins: “păstrarea, securizarea şi asigurarea sub formă de document electronic a documentaţiei primare, ca sursă a acestor date, constituind arhiva furnizorului, astfel cum este prevăzut de actele normative în vigoare”.

În contextul actual, în care Guvernul susținut de PNL a inițiat programe semnificative pentru accelerarea proceselor de digitalizare a tuturor serviciilor publice, aveam imperioasă nevoie de conturarea unui cadru coerent de politici publice în domeniul medico-sanitar, care să permită utilizarea, în conditii de maximă siguranță, a informațiilor provenite din activitatea sistemului medical național.

Pentru asigurarea succesului acestui demers ambițios și complex este necesară cointeresarea tuturor factorilor implicați – pacienți, aparținători, comunități locale, furnizori de servicii medicale, autorități publice centrale cu responsabilități în domeniul medical.

Toți acești decidenți vor fi în măsură să explice și să conștientizeze valoarea prezentării pe scară largă a referințelor specifice din sănătate, precum și de a promova garanțiile optime de confidențialitate a informațiilor personale.

Avantajele acestui proiect legislativ, trimis Președinției spre promulgare, sunt multiple pentru domeniul medical. În primul rând, documentația de specialitate poate fi evaluată și analizată oricând și de oriunde. De asemenea, aceasta va permite obținerea unor concluzii medicale valide și exacte, fiind complete și lizibile, fără a necesita explicitări suplimentare. Informațiile prezintă caracteristici uniforme pentru toți subiecții, clarifică experiențele subiective și, nu în ultimul rând, permit realizarea unor studii clinice de anvergură.

În concluzie, apreciez însemnătatea acestui act normativ, beneficiile utilizării datelor provenite din activitatea furnizorilor de servicii medicale, în special în formă electronică, urmând să contribuie esențial la îmbunătățirea serviciilor de sănătate oferite românilor.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.