Politic

Maria Stoian, deputat PNL: Șanse sporite pentru adopția copiilor, prin majorarea de la un an la doi ani a concediului de acomodare / Comunicat de presă

Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a votat cu mare majoritate de voturi Proiectul de Lege pentru modificarea art.50 alin.(1) din Legea nr. 273/2004 privind procedura adopţiei, act normativ care va încuraja exponențial românii care doresc să adopte copii.

Conform prevederilor acestei propuneri legislative, inițiate de parlamentarii PNL, concediul de acomodare al noilor părinți cu copilul adoptat se majorează de la un an la maximum doi ani. Această perioadă va include şi timpul petrecut pentru încredinţarea copilului în vederea adopţiei, precum şi o indemnizaţie lunară. Această prevedere va fi aplicată adoptatorului, sau opțional, unuia dintre soții familiei adoptatoare.

Consider că, după promulgarea de către președinte, această lege va simplifica esențial procedurile de adopție din România, deoarece va conduce la creșterea numărului familiilor care doresc să adopte.

Până acum, viitorii părinți adoptatori așteptau o perioadă destul de lungă pentru a se finaliza întreaga procedură de adopție, ceea ce reprezenta mult timp petrecut în astfel de situații, precum și, implicit, cheltuieli suplimentare. Pentru tot efortul lor, persoanele respective primeau, la cerere, concediu de acomodare plătit, cu durata maximă de un an. Această perioadă nu era însă suficientă, potrivit inițiatorilor propunerii legislative, deoarece traumele incomensurabile ale copiilor adoptați, mai ales a celor proveniți în urma decesului părinților sau a abandonului, impuneau o perioadă de acomodare mult mai mare decât un an cu noua familie.

Marea majoritate a copiilor adoptați în România au nevoie de un proces de adaptare complex și dificil, care presupune, de cele mai multe ori, recuperare psiho-emoţională, medicală, comportamentală, prin integrarea în diferite programe de specialitate. Majorarea la doi ani a acestei perioade de acomodare a familiei cu copilul adoptat va fi în măsură să rezolve întrucâtva dramele suferite de acești copii și, de asemenea, îi va ajuta pe părinți să-i integreze mult mai optim în noile cămine. Este evident că ambele părți, atât copilul, cât și părinții, au nevoie de timp pentru a se cunoaște, a se obișnui împreună, a dobândi încredere, atașament și echilibru emoțional și sufletesc.

Sper din suflet că noua lege îi va determina pe românii care își doresc copii să adopte, unul sau mai mulți, mai ales că ea vine în sprijinul acestora, în sensul creării mult doritei armonii între copii adoptați și noua lor familie.

Am votat cu toată încrederea acest proiect de lege, cu speranța că va avea rezultatele preconizate, respectiv creșterea numărului copiilor adoptați, dar și datorită faptului că repune în drepturi principiul egalității dintre beneficiile primite de copiii asumați și însușiți de familie și cei adoptați.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.