Politic

Maria Stoian, deputat PNL: Printr-o lege adoptată a PNL, autoritățile locale vor putea interveni în situații de urgență pentru înlăturarea efectelor calamităților natural / Comunicat de presă

Un proiect de lege pentru modificarea și completarea Legii minelor nr. 85/2003, inițiat de mine împreună cu colegii deputați PNL Cristina Burciu, Sorin Năcuță și Gabriel Andronache, precum și senatorul Eugen Pîrvulescu, a fost adoptat de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, cu 252 de voturi pentru și 12 abțineri.

Actul normativ reglementează obţinerea de către unităţile administrativ-teritoriale a dreptului de exploatare, în limita a 2000 metri cubi agregate minerale, în cazuri de urgenţă precum viiturile și precipitaţiile care au avariat sau au distrus poduri, drumuri, obiective economice, gospodării individuale, care, prin caracterul acestora, presupun o intervenţie cât mai rapidă şi promptă a autorităților compentente în vederea refacerii obiectivelor afectate.

Legea, care a fost trimisă spre promulgare președintelui Klaus Iohannis, va avea un impact social extrem de pozitiv, atât pentru Primării, cât și pentru comunitățile locale, prin facilitarea lucrărilor de refacere în cazurile de urgență.

La această dată, conform Legii apelor nr.107/1996, dreptul de exploatare a agregatelor minerale din albiile sau malurile cursurilor de apă, cuvetele lacurilor, bălților, prin exploatări organizate, se acordă doar de către autoritatea de gospodărire a apelor, în baza avizului și a autorizației de gospodărire a apelor, cu avizul deținătorilor de lucrări hidrotehnice în albie din zonă. Practic, în cazul producerii unor calamități naturale, în urma cărora au rezultat avarierea sau distrugerea de poduri, drumuri, obiective economice și gospodării ale cetățenilor, pentru repararea acestora este obligatoriu avizul de gospodărire al apelor, emis de autoritățile bazinale de ape.

În aceeași idee, Legea minelor nr.85/2003 prevede obligația obținerii permisului de exploatare pentru aceste agregate minerale, inclusiv pentru intervențiile în cazuri de urgență, fapt ce conduce aproape iremediabil la blocarea proiectelor de refacere sau la imposibilitatea aplicării unor prevederi legale.

În consecință, conform prevederilor legislației în vigoare, procedura de evaluare a impactului asupra mediului pentru anumite proiecte publice și private nu poate fi inițiată sau efectuată în cazul în care lucrările de investiții au fost demarate, sau proiectul a fost realizat. Așadar, actul administrativ al autorității competente pentru protecția mediului nu mai poate fi emis pentru astfel de lucrări de investiții demarate sau proiecte finalizate.

Salut votarea acestei legi deosebit de importante, atât pentru autoritățile locale, cât și pentru cetățenii păgubiți în urma ravagiilor naturii.

Sunt încrezătoare că inițierea unui proces legislativ complex în acest domeniu va avea ca efect direct corelațiile legislative necesare, precum și simplificarea procedurilor birocratice pentru unitățile administrativ teritoriale care obțin dreptul de exploatare în limita a 2000 metri cubi agregate minerale, prin eliminarea obligativității solicitării și emiterii permisului de exploatare în cazurile care presupun intervenții în regim de urgență.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.