Politic

Maria Stoian, deputat PNL: Majorarea la doi ani a concediului de acomodare a părinților adoptivi cu copilul adoptat, un pas important în eficientizarea adopției din România

Președintele Klaus Iohannis a promulgat zilele trecute Legea nr. 70/2023 pentru modificarea art.50 alin.(1) din Legea nr.273/2004 privind procedura adopţiei, a cărei intrare în vigoare va aduce îmbunătățiri substanțiale în procesul adopției din România și va încuraja exponențial românii care doresc să adopte copii.

Până acum, unul dintre părinții adoptatori primea, la cerere, concediu de acomodare plătit, cu durata maximă de un an.

Inițiatorii liberali ai proiectului legislativ au considerat, pe bună dreptate, că perioada de un an aferentă concediului de acomodare este prea mică, în raport cu toate demersurile necesar a fi îndeplinite de către părinți pentru definitivarea acestor procese delicate, atât legate de adopția propriu-zisă, cât și de acomodarea reciprocă.

Majorarea de la un an la doi ani a perioadei petrecute de noii părinți cu copilul adoptat este perfect motivată, având în vedere traumele incomensurabile ale marii majorități a micuților, mai ales a celor proveniți în urma decesului părinților sau a abandonului.

Adopția copiilor din România are o particularitate distinctă, deoarece cei mai mulți dintre ei continuă să sufere, inclusiv după ce s-au reintegrat în noile familii. În consecință, trebuie parcurs un proces de adaptare complex și dificil, în care este nevoie, în marea majoritate a cazurilor, de timp suficient destinat recuperării psiho-emoţională, medicală, comportamentală, prin integrarea copiilor în diferite programe de specialitate.

Consider că această majorare va rezolva o parte din dramele suferite de copiii adoptați și, de asemenea, îi va ajuta pe părinți să-i integreze eficient și afectiv în noile cămine. Ambele părți, atât copilul, cât și părinții, au nevoie de timp pentru a se cunoaște, a se obișnui împreună, a dobândi încredere, atașament și echilibru emoțional și sufletesc.

Am votat cu toată încrederea acest proiect de lege, cu speranța că va avea rezultatele preconizate, respectiv creșterea numărului copiilor adoptați, dar și pentru că repune în drepturi principiul egalității dintre beneficiile primite de copiii asumați și însușiți de familie și cei adoptați. Exista o discrepanță în ceea ce privește concediul acordat părinților naturali ai copiilor, de doi ani, și cel pentru cei adoptatori, corectată acum prin această lege.

Îmi exprim speranța că noua lege îi va încuraja pe românii care își doresc să adopte copii, ei fiind sprijiniți acum în mod real, pentru a dezvolta un mediul familial prietenos, bazat pe afecțiune și emoție reciprocă.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.