Politic

Maria Stoian, deputat PNL: Avem nevoie de responsabilitate și măsuri drastice din partea autorităților locale și naționale în cazul atacurilor câinilor maidanezi / Declarație de presă

Drama femeii de 44 de ani din București, care a murit după ce a fost mușcată de câinii lăsați de izbeliște pe străzi, a continuat, din păcate, în comuna Conțești, din județul Teleorman. Aici, un copil de 13 ani, din Capitală, aflat în vizită la bunici, a fost atacat de șase câini, reușind în cele din urmă să scape cu viață după ce s-a refugiat în curtea unei case.

Din păcate, autorităţile locale din oraşele și satele României nu reuşesc să colaboreze activ cu ONG-urile care se ocupă de adopţiile câinilor comunitari, astfel încât numărul românilor care ajung la spital muşcaţi de maidanezi este în continuă creştere.

În ultima perioadă, în toată țara s-au înmulţit abaterile proprietarilor de câini periculoşi sau agresivi de la actele normative care reglementează regimul de deţinere a acestor animale. Controalele efectuate în acest sens de către poliţişti au relevat atât neglijenţa proprietarilor, cât şi lipsa de supraveghere a patrupedelor care se înscriu în categoria câinilor de luptă şi de atac.

Tragedia femeii care a plătit cu viaţa arată ignoranţa autorităţilor din Bucureşti, incapabile să rezolve de 33 de ani problema câinilor fără stăpân, a depăşit prin dimensiuni orice închipuire.

În opinia mea, organele abilitate ale statului trebuie să acorde o atenţie sporită modului în care proprietarii câinilor periculoşi au grijă de aceştia, mai ales atunci când se află în spaţiile publice deschise, astfel încât să fie evitate evenimente nedorite, precum atacuri asupra copiilor sau chiar decesul unor adulți.

Amenajarea adăposturilor pentru câinii fără stăpân reprezintă o obligaţie legală a consiliilor locale ale unităţilor administrativ-teritoriale. Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, cu modificările şi completările ulterioare, este actul normativ care prevede obligaţiile autorităţilor administraţiei publice locale privind gestionarea câinilor fără stăpân. Astfel, potrivit art. 2 alin.(l) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului, «Consiliile locale ale unităţilor administrativ-teritoriale au obligaţia de a amenaja din fonduri proprii, în funcţie de necesităţi, (…) adăposturi pentru câinii fără stăpân, respectiv pentru acei câini care circulă liberi, fără însoţitor, în locuri publice.»”

În consecință, primarii şi consiliile locale trebuie să gestioneze corespunzător această problemă. Sunt perfect de acord cu iubitorii de câini, dar aceştia trebuie ţinuţi în casă, în curte, sau în locurile special amenajate. Niciunde în lume nu găsim câini liberi pe străzi, doar la noi, este o situaţie total scăpată de sub control.

Consider că a sosit timpul să rezolvăm cu celeritate aceste situații cu consecințe extreme, deoarece amânarea la nesfârşit a unor soluţii radicale nu va face decât să determine adoptarea altor soluţii de compromis, doar pe moment, care însă nu vor fi în măsură nici să mulţumească populaţia, nici să aducă liniştea mult dorită.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.