Politic

Maria Stoian, deputat PNL / Apel către românce: Aveți grijă de sănătatea voastră! / Comunicat de presă

Prin Legea nr. 273/2015, 1 octombrie este recunoscută ca Zi Națională de Luptă împotriva Cancerului de Sân, cancerul fiind o problemă majoră de sănătate publică, atât în România, cât și pe plan mondial.

Decretarea acestei zile are menirea de a încuraja cetățenii, agențiile guvernamentale, companiile private, organizațiile non-profit, precum și toate celelalte grupuri interesate să se alăture activităților ce au drept scop creșterea gradului de conștientizare a ceea ce românii pot face pentru a preveni cancerul de sân.

În România, cancerul mamar este prima cauză de mortalitate din totalul tipurilor de cancer de care suferă femeile, anual fiind înregistrate aproape 10.000 de cazuri noi. Conform datelor statistice, procentul mortalităţii din cauza cancerului mamar de 36% din cazurile diagnosticate, mai mare decât media europeană (29%) şi chiar decât cea mondială (31%).

Cancerul poate fi vindecat dacă e depistat în stadii incipiente, astfel, dacă este diagnosticat în stadiul 0 sau 1, rata de supraviețuire este de 98%. Din păcate, în România, 80% din cazurile depistate sunt în stadiile 3 și 4, ceea ce reduce considerabil rata de supraviețuire.

Scopul celebrării Zilei Naționale de Luptă împotriva Cancerului de Sân este de a crește gradul de conștientizare cu privire la cancerul de sân și a importanței campaniilor de informare, a prevenției și programelor de screening.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă două acțiuni convergente în vederea combaterii afecțiunilor oncologice: depistarea precoce, prin campanii de informare și programe de screening, în vederea depistării afecțiunilor în stadii incipiente, curabile prin tratament specific, și prevenția, în scopul reducerii sau eliminării expunerii la factorii de risc: carcinogeni din mediu, stilul de viață, nutriție, activitate fizică.

Spitalele din România dețin echipamentele necesare pentru efectuarea investigațiilor medicale anuale, iar centrele private de sănătate sunt dotate cu aparatură performantă, ce poate veni în completarea analizelor necesare în vederea unui diagnostic precis. Practica screeningului mamar peste tot în lume prevede ca femeile peste 40 de ani să efectueze anual o mamografie, iar cele sub 40 de ani să efectueze ecografia de control. O mamografie poate depista o afecțiune a sânului cu doi ani înainte ca ea să poată fi palpată.

Ziua de Luptă împotriva Cancerului de Sân este marcată și la nivel mondial, prin iluminări ale unor clădiri în roz, marșuri, distribuirea de fundițe roz. Toate aceste acțiuni au drept scop să conștientizeze femeile că trebuie să adopte măsuri de prevenție și să facă controale medicale periodice, pentru a-și păstra astfel sănătatea.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.