Eveniment

Marcel Iureş, Horaţiu Mălăele, Mugur Isărescu şi Nicu Alifantis sunt invitaţii Festivalului de Teatru Tânăr “Ideo Ideis”

Carmen Dumitrescu

Festivalul de Teatru Tânăr “Ideo Ideis” reuşeşte în fiecare vară să transforme Alexandria în capitala culturală a judeţului. Această finalitate este cu atât mai impresionantă cu cât iniţiativa care a stat la baza acestui proiect de amploare a aparţinut câtorva tineri alexăndreni, extrem de talentaţi şi dornici să se implice în procesul de promovare a judeţului în care s-au născut.

Iată că şi în acest an, Festivalul de Teatru Tânăr îşi continuă drumul firesc şi va aduce la Alexandria, în faţa publicului amator de valori culturale nume mari ale scenei, muzicii, dar şi economiei româneşti. Practic, anul acesta, festivalul va avea loc în perioada 8 – 16 august şi va aduce la Alexandria invitaţi de marcă, pe care alexăndrenii n-au ocazia să îi întâlnească decât extrem de rar sau chiar niciodată. Este vorba, pe de o parte, de preşedintele de onoare al Festivalului, Marcel Iureş, prezent în fiecare an la Alexandria în luna august, cu prilejul festivalului, dar şi de marii actori Horaţiu Mălăele şi George Mihăiţă, care vor juca pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor într-unul dintre spectacolele invitate. Un alt invitat de marcă al festivalului va fi Mugur Isărescu, care va fi prezent într-una dintre Serile Povestitorilor, în timp ce Nicu Alifantis va susţine noul atelier de muzică şi ritm. La festival vor participa, în calitate de invitat, şi Uta Plate, pedagog de teatru la Schaubuhne, unul dintre cele mai importante teatre din Berlin, care va veni la Ideo Ideis pentru a susţine un atelier de pedagogie teatrală dedicat trainerilor festivalului.

Chiar dacă până acum nu se ştie cu exactitate acest lucru, este totuşi posibil ca masterclass-urile acestei ediţii să fie susţinute de Victor Rebengiuc, Constantin Chiriac şi Silviu Purcărete.

Ca în fiecare an, organizatorii festivalului se aşteaptă  la un interes crescut din partea publicului alexăndrean, mai ales după ce, în anii trecuţi, numărul celor prezenţi la spectacole a fost din ce în ce mai mare, pe măsură ce notorietatea festivalului a crescut. Pe de altă parte, în fiecare an s-au făcut paşi importanţi în organizare şi fiecare ediţie a fost mai bună decât precedenta, aşa că majoritatea celor interesaţi de festival au aşteptări foarte mari pentru acest an. În acelaşi timp, implicarea unui număr tot mai mare de tineri  în organizarea şi derularea festivalului de teatru tânăr de la Alexandria demonstrează că viaţa culturală din această zonă a ţării încă mai are o şansă, fiind cunoscut faptul că până acum câţiva ani, înainte ca Ideo Ideis să fie organizat aici, un număr foarte mare de alexăndreni nu asistaseră încă la un spectacol de teatru. În continuare, organizatorii festivalului se bucură de susţinerea autorităţilor, care îşi doresc ca efortul acestor copii să demonstreze şi altora că acolo unde există voinţa şi dorinţa de a schimba ceva, se pot face adevărate miracole.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.