Eveniment

Maratonul Rapelului a luat sfârșit – 1.876 de persoane vaccinate

Maratonul Rapelului a luat sfârșit. Pe parcursul celor trei zile, s-au vaccinat 1.876 de persoane. Conform datelor oferite de reprezentanții Instituției Prefectului, din totalul menționat, 147 de persoane s-au vaccinat cu prima doză de Pfizer BioNTech, iar 195 de persoane au ales vaccinarea cu Johnson&Johnson.

Ieri, numărul celor care au trecut pragul Sălii Polivante a fost mai mic până la ora 12:00, în comparație cu zilele trecute.

“Suntem undeva la 400 de persoane în momentul acesta. Cifrele de la rapel sunt aproximativ similare cu primul Maraton pentru că se reîntorc aici o parte din cei care au de făcut rapelul și, de asemenea, se duc și în alte centre și compensează cu cei care au venit pentru prima doză la Pfizer sau la Johnson&Johnson. Cifrele sunt similare cu primul Maraton. Noi am organizat și Maratonul Rapelului pentru că au venit foarte mulți oameni și atunci supraaglomeram Centrul de Vaccinare. Am zis – organizăm și rapelul. Cine mai vine pentru prima doză, e perfect în regulă. De exemplu, am făcut în prima zi 35 de vaccinări cu Pfizer, iar în a doua zi au fost 45”, spune Raluca Fedeleș, vicepreședintele Consiliului Județean Teleorman.

De asemenea, au fost prezenți și Adrian Florescu, vicepreședinte al Consiliului Județean Teleorman și Ionela Ene, viceprimarul municipiului Alexandria.

În ceea ce privește părerile oamenilor vaccinați, alegerea vaccinului are o oarecare legătură și cu vârsta. Din discuțiile cu cetățenii reiese că persoanele în vârstă preferă serul Pfizer BioNTech, pe când, persoanele cu vârsta până la 25-30 de ani aleg Johnson&Johnson.

Gheorghe Ghinea, în vârstă de 69 de ani, a venit, ieri, pentru rapelul cu serul Pfizer: “Nu există niciun motiv pentru care m-am vaccinat. Îmi doresc doar să combatem cât mai repede virusul. La prima doză nu am simțit nimic. Eu am încredere în specialiști și în toate studiile făcute până acum. Așadar, nu cred că ar exista reacții adverse pentru care să îmi fie teamă”. De asemenea, acesta consideră că organizarea Maratonului Rapelului e foarte utilă, “am venit, l-am făcut și plec – foarte rapid”.

Pe de altă parte, Miruna B., în vârstă de 18 ani, a venit cu părinții și a ales serul Johnson&Johnson din motive diferite față de Gheorghe Ghinea, “mie îmi e frică oricum de vaccinare, dar am vrut să fac vaccinul Johnson&Johsnon pentru că nu este nevoie de rapel și vreau să pot ieși afară. De exemplu, să merg în club”. În ceea ce privește organizarea de la Sala Polivalentă, Miruna B. consideră că este “super și foarte rapid”.

Având în vedere atât discuțiile cu cetățenii, cât și rezultatele unui sondaj de opinie realizat în Alexandria în urmă cu câteva zile, mulți oameni se tem de reacțiile adverse.

În ceea ce privește cazurile cu reacții adverse la Maratonul Rapelului, reprezentanți ai Serviciului de Ambulanță Județean Teleorman susțin că nu a existat niciun caz de acest fel.

De asemenea, Raluca Fedeleș discută pe acest subiect: “Nu au fost cazuri cu reacții adverse, care pun în pericol viața. Am avut 1 sau 2 cazuri cu niște simptome ușoare, este vorba despre persoane care au venit fără să fi mâncat, dar, în general, nu am avut probleme”.

Fiind prezent și Stelian Cristea, directorul executiv DSP Teleorman, acesta confirmă spusele vicepreședintelui Consiliului Județean Teleorman, “Categoric, reacțiile adverse minore pot fi tratate ușor acasă. Am avut în permanență SMURD, ambulanță, 6 medici. De asemenea, în fiecare tură există un medic și asistente de terapie intensivă. Totul este pregătit pentru orice situație”.

Tot în legătură cu reacțiile adverse, Cristina Catana și Mihai Victorița, voluntare la Maratonul Rapelului, susțin că nu au observat niciun caz de acest fel.

Raluca Fedeleș oferă explicații în legătură cu reacțiile adverse, “acestea se împart în două categorii: reacții adverse care îți pot pune viața în pericol și cele minore. Conform studiilor, reacțiile care îți pot pune viața în pericol apar în primele 15 minute după vaccinare la Pfizer, AstraZeneca, Johnson&Johnson și 30 de minute la Moderna. Din acest motiv, există și perioada de post-vaccinare. Dacă ai trecut de primul sfert de oră și nu ai avut nicio reacție adversă, restul care pot apărea sunt minore: durere la locul injectării, o stare ușoară de febră. Acestea se pot rezolva cu un Paracetamol”.

Cu toate acestea, Stelian Cristea, directorul executiv DSP Teleorman, susține că există posibilitatea pentru încă un eveniment de acest gen în anumite condiții.

“Suntem deschiși. Pentru că acum a coborât vârsta de vaccinare la 12 ani, suntem deschiși să organizăm un alt Maraton pentru adolescenții județului Teleorman. Dacă avem cerință, ne putem organiza chiar și în cadrul unui liceu sau chiar la Sala Polivalentă. Dar intenția noastră – a mea și a Ralucăi – este să organizăm un alt Maraton în condițiile în care credem că putem aduce chiar și 1000 de persoane în 3 zile – un maraton pentru adolescenți”.

Persoanele care nu s-au vaccinat în timpul Maratonului, o pot face la centrele de vaccinare organizate la nivelul județului Teleorman, unde sunt disponibile toate tipurile de vaccin: Pfizer BioNTech, AstraZeneca, Moderna și Johnson&Johnson (acesta este disponibil la medicii de familie înscriși în campania de vaccinare).

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.