Social

Majoritatea profesorilor sunt pentru reintroducerea uniformelor şcolare

Potrivit unui sondaj realizat în perioada 15-18 ianuarie pe un eşantion naţional format din 820 de cadre didactice din învăţământul preuniversitar de la toate cele trei niveluri: primar, gimnazial şi liceal, peste 70% dintre cadrele didactice din învăţământul preuniversitar consideră că elevii ar trebui să poarte uniforme şcolare în toate ciclurile de învăţământ.

Împotriva uniformelor s-au declarat 8% dintre cadrele didactice intervievate. Totodată, 5% dintre participanţii la sondaj au spus că uniformele ar trebui purtate doar la ciclul primar, iar 13%, doar la ciclurile primar şi gimnazial. Restul de 3% dintre cei intervievaţi au afirmat că nu ştiu sau că nu răspund la această întrebare.

Cercetarea a fost realizată în cadrul proiectului “Formarea şi dezvoltarea aptitudinilor şi interesului pentru cercetarea ştiinţifică teoretică şi aplicată a studeţilor din ciclul de licenţă şi masterat în domeniul ştiinţelor sociale şi politice”, care a fost derulat de Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative şi care a fost finanţat prin Fondul Social European, Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Marja de eroare este de ± 3,5%.

Încercările de introducere a uniformei şcolare după 1989 au eşuat în majoritatea şcolilor teleormănene, de regulă fiind vorba doar de o decizie la nivel de clasă sau cel mult de o prevedere a regulamentului de ordine interioară al unităţii şi nu de o lege.

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Teleorman şi de directorii unor unităţi de învăţământ teleormănene spun că introducerea uniformelor ar fi un lucru bun, elevii ar trebui să fie mândri că poartă uniforma şcolii, să o privească ca pe un brand al şcolii, însă cred că va fi greu de pus în practică, existând o reticenţă din partea copiilor şi a părinţilor în acest sens. (M.D.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.