Social

Majoritatea magazinelor din Alexandria, refuză, fără justificare, monedele de 1 ban

Foarte mulţi alexăndreni au probleme legate de faptul că la unele magazine din municipiu, casierele şi vânzătorii nu recunosc monedele cu valoare mică şi sunt refuzaţi categoric în cazul în care intenţionează să plătească cu acestea.

Moneda de un ban este “sluta“ banilor româneşti, toată lumea fuge de ea, nimeni nu o vrea, dar există. Mulţi alexăndreni, după ce primesc rest moneda de un ban, rămân cu ea, aidoma vorbei din popor “a rămas cu sluta în casă”, sluta, în cazul de faţă, nefiind fata cea urâtă, ci “pocitania” de un ban.

Magazinele care nu vor să audă de astfel de bani sunt, în mare parte, cele cu profil alimentar, dar şi minimarket-uri, unde răspunsurile casierelor sunt dintre cele mai uluitoare: “Nu primim bani de-ăştia. Să vă duceţi să-i daţi acolo unde vi-i dă restul, doar acolo merg (n.r. – sunt valabili)”. Din această frază, cetăţeanul de rând nu înţelege decât faptul că monedele de 1 ban sunt valabile decât cu circuit închis, iar concluzia este că BNR bate monedă separat, pentru un anume lanţ de magazine. N-are nici un dram de adevăr concluzia enunţată, însă comportamentul casierelor şi al vânzătoarelor din magazinele alexăndrene de a nu primi monedele de un ban pe motiv că “nu sunt bune” este de-a dreptul uluitor. Este destul de greu, când eşti învăţat să dai rest gumă sau să rotunjeşti la 50 de bani, să accepţi că şi moneda de un ban este mijloc de plată, dar a-i refuza unui om dreptul de a plăti cu banii aflaţi în circulaţie, fie ei şi de un ban… . Pe de altă parte, unii chiar cred că aceşti bani nu sunt acceptaţi, atunci care este a suta parte dintr-un leu?. Conform DEX : Ban = Unitate monetară şi monedă egală cu a suta parte dintr-un leu; monedă măruntă, divizionară a leului.

Nici cetăţenii nu sunt prea deschişi când vine vorba de a primi restul în monede de un ban, pentru că sunt conştienţi de faptul că se vor lovi de refuzul vânzătorilor de a le primi banii, însă aceştia nu numai că nu trebuie să-i refuze, dar sunt obligaţi să primească banii de la client, indiferent ce fel de subdiviziune a leului este, atâta timp cât moneda respectivă este în circulaţie în spaţiul teritorial al ţării care o emite. Mai exact, atâta timp cât BNR emite monedă de un ban şi o pune în circulaţie aceasta este valabilă, fără echivoc.

Alte răspunsuri halucinante primite de la vânzătorii din oraş sunt: “Nu primim monede de un ban pentru că avem probleme atunci când vine vorba să le dăm rest. La cererea clienţilor, le dau o gumă, o bomboană sau renunţă să mai ia restul pe motiv că rămân cu ei şi mai cumpără ceva în plus”, spune vânzătoarea unui magazin. Profitabil, ce-i drept. Decât să lucrezi cu bani mărunţi, mai bine vinzi ceva în plus, chiar şi o gumă. Un răspuns asemănător am primit şi din partea unei comerciante de la un non-stop  care susţine că este greu să “scape” de banii mărunţi. “Unii strâmbă din nas şi când vine vorba să le dau rest 50 de bani. Mulţi îi lasă la tejghea. Am un sertar plin cu monede de un ban”, a precizat aceasta, însă asta nu justifică refuzul de a primii banii. Plus de asta, comercianţii au posibilitatea de a merge la bancă să-i predea, deoarece reprezentanţii băncilor comerciale teleormănene spun că instituţiile bancare nu impun nici o restricţie în a accepta monedele la depunerile în numerar. Concluzia la care au ajuns oficialii băncilor alexăndrene este aceea că locuitorii oraşului, ca de altfel majoritatea românilor, nu vor să vehiculeze monedele mici, se încarcă nejustificat cu acestea, din comoditate în principal, şi de aceea şi acceptă micile schimburi în natură, de genul bomboanelor sau pastilelor de gumă, după care, se arată revoltaţi dacă se lovesc de refuzul vreunui vânzător care nu îi serveşte dacă nu au 5 bani şi că ei primesc rest gume şi tot felul de bomboane.

Am întâlnit şi un caz în care, în momentul când am întrebat dacă se primesc monede de un ban răspunsul a fost că  “banul este monedă naţională, cum să nu o primim? (n.r. – moneda)”.

Pe de altă parte, alexăndrenii care nu vor să primească rest monede cu valoare mică au şi o explicaţie. De regulă, sunt acele persoane, care sunt conştiente de faptul că banul este la fel de valabil ca şi leul, au primit restul în monede de un ban şi “s-au ars”, după care s-au “învăţat minte” să nu mai ia rest astfel de bani. Este şi cazul unei alexăndrence care a fost refuzată la casă tocmai pentru că s-a prezentat cu monede mici. “Într-o seară am fost la un minimarket de la Crinul şi când am plătit îmi mai trebuiau câţiva bănuţi şi cum nu aveam nici una de 50 de bani sau de un leu, am strâns diferenţa de plată în monede de  5 bani şi câteva de un ban, pentru că nu avea nici să-mi dea rest la o bancnotă de 10 lei, dar casiera nu vrut să-mi primească banii. Mi-a spus că nu merg şi să mă duc să-i dau acolo unde îi primesc rest”, povesteşte femeia. Încercarea acesteia de a plăti şi la alte magazine cu monede de 5 bani şi de un ban a eşuat în repetate rânduri, fapt care a determinat-o să nu mai primească rest în monede mici, deşi este conştientă că banii sunt perfect valabili. (C.P.)

2 Comments

  1. Buna ziua !
    In concluzie unde ne putem duce sa ne plangem daca nu ne sunt acceptate monetele de 1 si 5 bani?
    Chiar azi am fost respins de la achizitionarea unor produse de la un magazin deoarece am vrut sa platesc cu monete de 5 bani si nu erau decat 5 bucati!
    Va multumesc anticipat!

  2. Buna ziua !
    In concluzie unde ne putem duce sa ne plangem daca nu ne sunt acceptate monetele de 1 si 5 bani?
    Chiar azi am fost respins de la achizitiona produse de la un magazin deoarece am vrut sa platesc cu monete de 5 bani si nu erau decat 5 bucati!
    Va multumesc anticipat!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.