Social

Mai puţine burse pentru elevii alexăndreni în primul semestru al acestui an şcolar

salariuMonica DUMITRESCU

Consiliul local al municipiului Alexandria va dezbate în şedinţa de miercuri, 26 noiembrie, proiectul de hotărâre cu privire la aprobarea numărului de burse din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat din Municipiul Alexandria, aferente semestrului I al anului şcolar 2014-2015. Potrivit documentului, numărul total al burselor ce vor fi acordate elevilor alexăndreni este de doar 1724, cu câteva sute mai mic comparativ cu anul şcolar trecut.

Pentru primul semestru din anul şcolar curent, din totalul burselor ce vor fi acordate elevilor din unităţile de învăţământ alexăndrene, cele mai multe, respectiv 1047 burse reprezintă burse de merit, care conform legislaţiei în vigoare se acordă elevilor cu media generală de cel puţin 8,50 şi nota 10 la purtare în anul şcolar anterior, dar şi celor care au obţinut premii la etapele judeţene ale olimpiadelor şcolare. Proiectul supus aprobării Consiliului local Alexandria mai prevede acordarea a 63 de burse de performanţă pentru elevi care au obţinut un premiu la etapele naţionale ale olimpiadelor şi concursurilor organizate de MECTS, celor care s-au calificat în loturile de pregătire organizate de MECTS pentru competiţiile internaţionale şi celor care au obţinut premii la etapele naţionale ale concursurilor cultural-artistice, cu caracter sportiv sau tehnico-ştiinţific în anul şcolar precedent. De asemenea, mai prevede acordarea a 55 de burse de studiu pentru elevii proveniţi din familii cu un venit mediu lunar mic, dar care au media generală peste 7 şi nota 10 la purtare în semestrul anterior şi 559 de burse de ajutor social care se acordă la cerere unor copii din categoriile defavorizate (orfani, bolnavi etc.).

Din numărul total al burselor 789 vor merge către elevii din şcolile gimanziale şi 935 către cei din licee. În gimnaziu vor fi acordate doar 3 burse de performanţă, una la Şcoala “Ştefan cel Mare” şi două la Şcoala Gimnazială nr. 5, în timp ce din licee au fost nominalizaţi pentru bursele de performanţă 63 de elevi, cei mai mulţi de la Liceul Pedagogic “Mircea Scarlat” (36) şi Liceul Teoretic “Al. I. Cuza” (12). În rândul şcolilor gimnaziale, campioană la bursele de merit este Şcoala “Mihai Viteazul” cu 84 de astfel de burse, pe locul al doilea clasându-se Şcoala “Ştefan cel Mare” cu 65 de burse de merit.

Pentru clasele IX-XII, Liceul “Al. I. Cuza” va acorda cele mai multe burse de merit, respectiv 242 de burse, fiind urmat de Liceul Pedagogic “Mircea Scarlat” cu 230 de burse de merit. La polul opus se află Liceul Tehnologic “Nicolae Bălcescu” unde vor fi acordate doar 24 de burse de merit.

Cuantumul burselor ce vor fi acordate elevilor alexăndreni în acest semestru a fost stabilit în urmă cu aproximativ o lună tot în consiliul local. Potrivit HCL din 23 octombrie 2014, valoarea burselor de performanţă este de 100 lei lunar, a burselor de merit de 70 lei lunar, a burselor de studiu de 50 de lei/lună în timp ce a celor de ajutor social de 40 lei/lună.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.