Monica DUMITRESCU
Rezultatele la contestaţii nu au adus nimic nou în ceea ce priveşte procentul notelor peste cinci înregistrat la Evaluarea Naţională în Teleorman. Potrivit prof. Narciza Niţu, inspector şcolar, preşedinte al comisiei judeţene pentru Evaluarea Naţională, în Teleorman după afişarea primelor rezultate au fost depuse în total 217 contestaţii, 181 dintre acestea fiind la limba şi literatura română şi doar 36 la matematică.
Din totalul contestaţiilor depuse, doar 39 au fost admise (33 la limba română şi 6 la matematică), acestea îndeplinind condiţia impusă de metodologie şi anume diferenţa dintre notele acordate de reevaluatori şi notele iniţiale să fie de cel puţin 0,5 puncte.
Pe discipline situaţia se prezintă astfel: la limba şi literatura română din cele 33 de contestaţii admise, 32 au fost în favoarea elevului, într-un singur caz nota finală fiind mai mică decât cea acordată iniţial, iar la matematică toate cele 6 contestaţii admise au adus candidaţilor respectivi puncte în plus.
Pentru 8 dintre lucrările ale căror note au fost contestate, comisia de contestaţii a acordat mai mult de un punct, cea mai mare diferenţă înregistrată anul acesta la Evaluarea Naţională între nota iniţială şi cea finală fiind de 1,5 puncte.
În Teleorman procentul mediilor de cel puţin 5 la Evaluarea Naţională a fost de 70,41%. Rezultatele înregistrate anul acesta la Evaluarea Naţională în Teleorman au întrecut aşteptările, după ce la simularea acestui examen desfăşurată cu aproximativ patru luni în urmă, doar 43,38% dintre elevii teleormăneni de clasa a VIII-a au reuşit să obţină cel puţin media 5. Comparativ cu anul 2013, rezultatele de anul acesta la Evaluarea Naţională sunt însă puţin mai slabe, anul trecut procentul de promovabilitate fiind de 71,79%, înainte de contestaţii.
Inspectorul şcolar general, prof. Valeria Gherghe, consideră rezultatele înregistrate anul acesta în Teleorman la Evaluarea Naţională ca fiind bune.
“Rezultatele sunt peste aşteptări având în vedere rezultatele pe care elevii teleormăneni le-au obţinut la simularea naţională din februarie 2014. Procentul mediilor peste cinci este aproape de media naţională, iar judeţul se clasează la nivel naţional în primele 20. Personal consider că am obţinut un rezultat bun, însă întotdeauna este loc de mai bine”, a declarat Valeria Gherghe. În ceea ce priveşte subiectele la limba şi literatura română, aceasta spune că au fost mai dificile comparativ cu anul trecut, însă au respectat programa şcolară.