Social

Mai puțin de două luni pentru teleormănenii care vor să-și cumpere vechime în muncă

Potrivit normelor legale în vigoare, teleormănenii care n-au ajuns încă la vârsta de pensionare pot să-și plătească retroactiv contribuția la pensii pentru cinci ani, dacă au perioade în care n-au fost asigurați în niciun sistem autohton. Astfel, persoanele care doresc să achite retroactiv contribuția la pensii pentru perioadele din ultimii cinci ani în care n-au fost asigurate mai au la dispoziție puțin sub două luni pentru a-și face intenția cunoscută autorităților, teleormănenii interesați de această măsură având posibilitatea să încheie contracte cu Casa Județeană de Pensii până la finalul anului 2018.

Plățile retroactive se pot face până la data de 31 decembrie 2018, după ce termenul inițial a fost prelungit de două ori până acum – prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 32/2017 și prin Legea nr 238/2017. Practic, în lipsa acestor extinderi a perioadei de plăți retroactive, cetățenii ar fi putut să achite contribuția la pensii doar până pe 27 aprilie 2017, respectiv până pe 31 decembrie 2017.

Legislaţia în vigoare permite ca plata să fie făcută integral, într-o singură tranşă, sau în tranşe lunare, iar în ceea ce priveşte modalitatea de plată, poate fi efectuată în numerar, la casieria casei teritoriale de pensii, ori prin orice alte mijloace prevazute de lege, în contul deschis la Trezoreria Statului.

Pentru plata retroactivă a contribuţiilor de asigurări sociale, persoana trebuie să îndeplinească o serie de condiţii, respectiv să nu aibă calitatea de pensionar, să nu fi fost asigurat în sistemul public de pensii în perioada pentru care solicită asigurarea şi nici să nu fi avut obligaţia asigurării în sistemul public de pensii.

Cumpărarea vechimii pentru pensie este o posibilitate temporară, valabilă numai până la finalul anului 2018. Însă, începând cu anul 2021, aceasta ar urma să devină o posibilitate permanentă, conform proiectului viitoarei legi a pensiilor publice.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.