Politic

Mai mulţi preşedinţi de secţii de votare şi locţiitori ai acestora la alegerile parlamentare vor fi înlocuiţi

Preşedinţii celor 334 de secţii de votare constituite în judeţul Teleorman pentru alegerile parlamentare de pe 11 decembrie, precum şi locţiitorii acestora au fost desemnaţi sâmbătă, 26 noiembrie, printr-o tragere de sorţi computerizată, ce a avut loc la sediul Biroului Electoral de Circumscripţie Judeţeană Teleorman, în prezenţa preşedintelui BEJ, judecător Mirela Răducu, precum şi în prezenţa reprezentantului AEP, Livia Anghel. După tragerea la sorţi, atât preşedinţii secţiilor de votare, cât şi locţiitorii acestora nu pot renunţa la calitatea dobândită decât în situaţii speciale, întrucât îndeplinesc o funcţie a autorităţii de stat conform legii 215 şi nu pot renunţa fără vreun motiv întemeiat.

Cu toate acestea, la nici două săptămâni de la tragerea la sorţi, mai mulţi preşedinţi de secţii de votare precum şi locţiitori ai acestora au decis să renunţe la calitatea dobândită. În acest sens, miercuri, 7 decembrie, la sediul Biroului Electoral de Circumscripţie Judeţeană nr. 36 Teleorman va avea loc tragerea la sorţi computerizată prin care vor fi înlocuiţi preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare şi locţiitorii acestora, care au făcut cerere de renunţare la funcţia de preşedinte sau de locţiitor pentru care au fost desemnaţi sau cei care nu pot îndeplini această funcţie, din diverse alte motive.

Atât preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare, cât şi locţiitorii acestora au fost desemnaţi de către Autoritatea Electorală Permanentă, în şedinţă publică, anunţată cu 48 de ore înainte, prin tragere la sorţi computerizată, organizată la nivel judeţean, cu 15 zile înaintea datei alegerilor parlamentare, pe funcţii, dintre persoanele înscrise în corpul experţilor electorali, cu domiciliul sau reşedinţa în judeţul respectiv, pe baza criteriului apropierii domiciliului sau reşedinţei de sediul secţiei de votare, precum şi pe baza criteriului studiilor absolvite, potrivit legislaţiei electorale în vigoare.

Corpul experţilor electorali este o evidenţă permanentă a persoanelor care pot deveni preşedinţi ai birourilor electorale ale secţiilor de votare sau locţiitori ai acestora, înfiinţată, gestionată şi actualizată de către AEP. Prevederile privind corpul experţilor electorali au fost introduse prin Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente şi au fost aplicate pentru prima dată la alegerile locale din 5 iunie 2016.

Potrivit datelor furnizate de Autoritatea Electorală Permanentă, 334 de secţii de votare vor fi deschise în ziua scrutinului pentru parlamentare, în judeţul Teleorman. Astfel, în ceea ce priveşte localităţile urbane, în municipiul Alexandria, cei 43.792 de alegători vor avea la dispoziţie 34 de secţii de votare, în timp ce în muncipiul Roşiorii de Vede, cei 26.685 de alegători vor avea la dispoziţie 20 de secţii de votare, iar în municipiul Turnu Măgurele vor fi deschise 17 secţii de votare pentru totalul de 25.067 de alegători. Totodată, pentru cei 9.448 de alegători din oraşul Videle vor avea la dispoziţie şapte secţii de votare, în timp ce pentru cei 12.997 de alegători din oraşul Zimnicea vor fi deschise nouă secţii de votare.

În ceea ce priveşte localităţile rurale din judeţ, potrivit datelor furnizate de AEP, numărul secţiilor de votare este proporţional cu numărul alegătorilor înscrişi în registrul electoral şi variază între două secţii deschise la Necşeşti şi şase secţii deschise la Orbeasca. De asemenea, pentru alegătorii din Răsmireşti va fi deschisă o singură secţie de votare în ziua scrutinului pentru parlamentare.

Pe 11 decembrie, teleormănenii sunt chemaţi la urne pentru a-şi alege cei cinci deputaţi şi cei doi senatori de Teleorman, care îi vor reprezenta în Parlament pentru următorii patru ani. Este, de altfel, primul scrutin în care vor fi votate liste de partid, după două rânduri de alegeri uninominale. (Violeta Mocanu)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.