Festivităţile de deschidere a anului şcolar 2012-2013 vor fi organizate luni, 17 septembrie, în aproape toate unităţile de învăţământ teleormănene începând cu ora 9.00. Potrivit datetor furnizate de reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean, în noul an şcolar în Teleorman sunt aşteptaţi în total 49.407 preşcolari şi elevi. Astfel, în grădiniţe sunt înscrişi 8781 de copii, în ciclul primar în total vor fi 13.917 de elevi dintre care 1947 sunt înscrişi în clasa pregătitoare şi 2878 în clasa I. În clasele V-VIII vor învăţa 13 437 elevi, iar la liceu sunt aşteptaţi 13 095 de tineri. Învăţământul profesional este slab reprezentat în Teleorman, doar 177 de elevi fiind înscrişi la acestă formă de învăţământ. Peste 4000 de cadre didactice vor asigura predarea în învăţămâtul teleormănean, chiar dacă nu toate catedrele au fost ocupate până la acestă dată. [nggallery id=1]
Reprezentanţii puterii, invitaţi la deschiderea anului şcolar
Fie că a reuşit sau nu să asigure condiţii decente pentru desfăşurarea procesului de învăţământ, conducerile unităţilor de învăţământ teleormănene, aproape fără excepţie, au pregătit festivităţi grandioase pentru deschiderea noului an şcolar, invitând la acestea personalităţi din administraţia publică locală şi judeţeană sau oameni politici, în funcţie de orientările şi interesele fiecăreia.Astfel, şi anul acesta, parcă mai mult decât oricând, reprezentanţii administraţiei centrale în teritoriu, reprezentanţii Guvernului în judeţul Teleorman vor participa la deschiderea anului şcolar. Prefectul Zorinel Niculcea, care va fi însoţit şi de inspectorul şcolar general adjunct, prof. Emilian Vrăjitoarea, va participa la festivitatea organizată la Liceul Economic Administrativ din Roşiorii de Vede, însă nu este exclus să dea o fugă şi pe la celelalte unităţi de învăţământ roşiorene sau din comunele învecinate.Subprefectul Carmen Daniela Dan va participa la deschiderea anului şcolar în oraşul Videle, iar în municipiul Turnu Măgurele la deschiderea anului şcolar va participa Marian Cune, şeful cancelariei Instituţiei Prefectului. În municipiul reşedinţă de judeţ va rămâne Eduard Oprea, consilier şi purtător de cuvât al Instituţiei Prefectului. Inspectorul şcolar general prof. Valeria Gherghe va merge în Zimnicea, la Liceul Teoretic, dar şi la una din şcolile generale din localitate. De asemenea, inspectorul şcolar general va participa şi la deschiderea anului şcolar în comuna Liţa unde va fi inaugurată o şcoală nouă, şi poate şi în comuna Uda Clocociov, unde este posibil chiar în prima zi de şcoală să fie instaurat în funcţie noul director.Pe lângă aceştia, astăzi la deschiderea anului şcolar vor participa inspectorii şcolari şi reprezentanţii administraţiei publice locale, primarii şi viceprimarii aleşi, şi chiar o parte a consilierilor locali, şi ei responsabili de soarta aşezămintelor de învăţământ, aşa încât aproape fiecare şcoală va avea oaspeţi. Nu este exclus ca, în an electoral, cu mai puţin de trei luni înaintea alegerilor parlamentare, parlamentarii în funcţie sau oameni politici aspiranţi la un fotoliu de parlamentar să se înghesuie pe la festivităţile de deschidere a anului şcolar unde să îi asigure pe elevi, dar mai ales pe profesori şi părinţi de ale căror voturi au nevoie, de tot sprijinul lor.
Clase pregătitoare fără mobilier, toalete insalubre de zeci de mii de euro, manuale vechi
Într-un periplu prin unităţile de învăţământ teleormănene din mediul rural, cu doar două zile înaintea începerii anului şcolar, am constatat însă că nu toate sunt pregătite să întâmpine elevii cum se cuvine.Cea mai mare problemă o reprezintă toaletele, care în ciuda zecilor de mii de euro pe care le-au înghiţit în ultimii ani, sunt insalubre. În majoritatea cazurilor în mediul rural, unde, de regulă, nu există nici apă curentă, nici canalizare, acestea au fost construite în curtea şcolii la distanţe aprecialbile de clădirea în care se desfăşoară cursurile. Dacă iniţial au fost racordate la apă, instalaţiile sanitare au cedat din cauza gerului iernii, aşa că în majoritatea toaletelor nu mai este apă curentă, iar mirosul din acestea este greu de suportat.O altă problemă majoră este lipsa mobilierului pentru clasele pregătitoare care în unele unităţi de învăţământ termenul prevăzut în contractul încheiat de conducerea şcolii cu firmele furnizoare este 30 septembrie (?!), la acestea adăugându-se şi unităţile de învăţământ la care furnizorii nu au respectat termenul, iar în contractul încheiat între aceştia şi şcoli nu există nicio clauză care să permită contrângerea în vreun fel a furnizorilor. Pe ultima sută de metri, conducerea Şcolii nr. 5 Alexandria şi a Şcolii Stejaru au reziliat contractele şi au reuşit zilele trecute să aducă mobilierul necesar din altă parte, însă în majoritatea cazurilor unde termenele de primire a mobilierului nu au fost respectate nu se mai poate face acest lucru întrucât directorii s-au grăbit să achite contavaloarea mobilierului sau măcar un avans din acesta, bani ce nu ar mai putea fi recuperaţi. Aşa că elevii din clasele pregătitoare vor fi primiţi în sălile goale sau în cel mai bun caz în săli cu mobilier împrumutat de pe la grădiniţe sau alte unităţi de învăţământ. În această situaţie se găsesc Şcoala Măldăieni, Dideşti, Zâmbreasca şi lista continuă.Manualele vechi degradate în mare măsură este o altă problemă cu care se confruntă şcolile teleormănene. Noii directori instalaţi în majoritatea unităţilor de învăţământ în această vară dau vina pe vechii directori acuzându-i că au făcut comenzi insuficiente pentru manuale noii, astfel că la o parte din elevi vor ajunge manualele degradate folosite de câteva generaţii. (M.D.)