Când bunul simţ lipseşte, românii scot mai mulţi bani din buzunar. Este vorba despre cetăţenii care nu vor să ştie că gunoiul trebuie aruncat la coş, categorie de la care, din păcate, nu fac excepţie nici alexăndrenii. O vorbă românească spune că luxul, lenea şi prostia se plătesc. Nu se cade să spunem care dintre cele trei etichete se potriveşte celor care confundă pubelele pentru reciclat cu cele pentru gunoiul menajer, celor care folosesc pubelele amplasate pe stâlpi tot pentru a arunca gunoiul menajer sau pe cei care, dacă se deplasează totuşi la tomberon, aruncă pungile cu gunoi lângă pubele, însă de bun simţ sigur duc lipsă.
Pentru toate hârtiile sau resturile pe care le abandonează cu nepăsare pe stradă, un român plateşte în medie 10 euro pe an, pe lângă taxa de salubritate. Acesta este rezultatul unui studiu realizat în mai multe localităţi dinţară. Realizatorii studiului spun că atunci când gunoiul cade pe lângă pubele, românii aruncă pur şi simplu banii în vânt. Şi asta pentru că în fiecare oraş sau comună, primăria alocă fonduri speciale pentru curăţarea străzilor.
Nici municipiul Alexandria nu face excepţie, gunoiul e lăsat peste tot, este aruncat la întâmplare. Fie că este vorba de artere principale, diferite străzi din municipiu sau aleile dintre blocuri, peste tot sunt aruncaţi saci de gunoi menajer, pe care angajaţii de la salubritate îi strâng, pentru că dacă lucrurile ar fi tratate cu nepăsare de autorităţi, atunci Alexandria ar fi plină de gunoaiele aruncate de nesimţiţi. Cei care merg la o simplă plimbare pe trotuare sunt nevoiţi uneori să ocolească pungile de gunoi răscolite de câini, iar printre blocuri situaţia este la fel de gravă, unde la coşurile de gunoi destinate pietonilor, sunt înghesuite, la propriu, pungi de gunoi menajer, la care se caţără câinii şi le împrăştie pe jos. Pe jos sunt aruncate şi pet-uri, ambalaje de plastic, resturi de mâncare sau chiar scutece de copii folosite.
Mai mult, anumite străzi din municipiul nostru s-au transformat în adevărate “gropi de gunoi”, aşa cum se întâmplă pe strada Mărăşeşti spre pădure. Aici, deşi gunoiul este ridicat periodic, în doar câteva zile apar alte gunoaie şi saci cu pet-uri, ambalaje de alimente, sticle, resturi vegetale şi altele. Culmea este că gunoiul se pare nu provine de la locuitorii de pe strada cu pricina, ci de la vecinii de pe strada Doctor Stâncă, după cum a precizat o persoană care locuieşte pe strada Mărăşeşti şi care, pe blogul primarului Victor Drăguşin, a postat un mesaj în care spune că locuitorii de pe Doctor Stâncă “ies în fundul curţii (mai precis, pe strada Marăşeşti) şi îşi aruncă resturile vegetale (vrejuri de vinete, ardei, roşii), dar şi alte gunoaie (sticle, geamuri, borcane şi tot felul de mizerii) pe această stradă, dar şi în pădure”. Ajunsă la limita suportabilităţii lipsei de bun simţ a unor cetăţeni ai acestei urbe, persoana respectivă, văzând că, în ciuda faptului că periodic cei de la ADP ridică remorci întregi de gunoi din zonă, iar vecinii nu au scrupule, a solicitat ca aceştia să fie sancţionaţi în vreun fel. “Chiar nu puteţi să faceţi ceva cu aceşti cetăţeni? Să le daţi vreo amendă, ceva, să îi puneţi să cureţe pădurea şi poate aşa or avea grijă ca pe viitor să nu mai facă astfel de lucruri, căci pădurea şi strada Marăşeşti nu este a lor. Să îşi ţină gunoiul în curtea lor dacă le place, nu să ne oblige pe noi cetăţeni ai acestui oraş să “admirăm” asemenea mizerii. Apelez la dumneavoastră în speranţa de a ne ajuta, căci, din câte am observat, atât noi, cât şi dumneavoastră, îndrăgim natura, spaţiile verzi şi curate; dar după cum vedeţi mai există printre noi şi persoane care nu sunt conştiente cât de preţios este în ziua de astăzi un colţişor verde de pădure”. Gunoiul este ridicat periodic, dar se strânge în doar câteva zile, probabil cei care îl aruncă au observat că autorităţile oricum îl ridică şi dacă treaba merge, de ce să mai aibă ei bun simţ. Referitor la sesizare, primarul Victor Drăguşin a precizat că din zonă “ADP-ul ridică periodic remorci cu resturi vegetale şi gunoi. Nu putem amenda locatarii din zonă „la grămadă”. Poţi să aplici o sancţiune dacă îl prinzi pe cel ce aruncă, iar ei aruncă noaptea”, însă va face tot ce se poate pentru a-i depista, chiar şi cu ajutorul locuitorilor din zonă, cei care pot oferi detalii despre cei care aruncă resturi pe stradă, şi ulterior va lua măsurile ce se impun. Până atunci, alexăndrenii vor plăti în plus pentru lipsa de bun simţ a unor concetăţeni, iar cei de la ADP vor strânge în continuare după aceşti nesăbuiţi. (C.P.)
Va dati seama cati ochii sunt pe noi si nu stim? Ochii sunt in tufe, in canale, la cnltainereoe de gunoi, pe scari de blocuri ..Dati-mi voie sa va povestesc cum am pus eu la container 3 perechi de ghete si pentru ca oricum urma sa fac 2 drumuri, una din perechi am despartit-o caci asa imi incapeau in pungi + mai aveam si altele de dus la gunoi. Am dus prima pereche + o gheata si cand am ajuns si cu a 2 a punga de incaltari prima deja nu mai era. Incepusem sa-mi doresc ca cel care a luat prima punga sa o ia si pe a 2-a dupa care m-am calmat. Pungile erau transparente si se vedea ca-s 3 buc de ghete si de furt si prins in flagrant nu putea fi vorba caci le dusesem la container. Dar de acum ..la las la usa caci se pare ca exista si oameni cu un picior si cu 2 si chiar cu trei, iar ochii nenumarati.