Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei (TBC), marcată la 24 martie, a fost prilejul cu care autorităţile teleormănene au adus în atenţia opiniei publice, încă o dată, importanţa programelor duse la nivel naţional, precum şi la nivel local, împotriva maladiei care reprezintă a doua cauză de mortalitate, după HIV/SIDA, la nivel mondial.
„Programul Naţional de Prevenire, Supraveghere şi Control al Tuberculozei a fost şi este în permanenţă şi una dintre priorităţile Direcţiei de Sănătate Publică Teleorman, fiind dusă o luptă continuă în vederea reducerii prevalenţei şi a mortalităţii, tratării bolnavilor şi menţinerii unei rate de succes terapeutic la cazurile noi pozitive de TB pulmonară. Aproximativ 3 miliarde şi jumătate de lei vechi au fost alocaţi în judeţul Teleorman pentru combaterea acestei boli în anul 2014. Astfel, a fost înregistrată o uşoară scădere a morbidităţii la nivelul judeţului nostru, însă boala pune încă probleme serioase autorităţilor din sistemul medical, tuberculoza fiind provocată de un bacil care afectează cel mai des plămânii şi care se răspândeste de la o persoană la alta prin aer.
Pentru apărarea împotriva tuberculozei există vaccinul, dar trebuie să ştiţi că cea mai bună metodă de prevenţie este regimul de viaţă sănătos. Vă asigur de atenţia sporită pe care o au autorităţile din Teleorman pentru această problemă şi îmi doresc să înregistrăm în fiecare an tot mai puţine cazuri de TBC”, a declarat Carmen Daniela Dan, prefectul judeţului Teleorman.
Totodată, Mioara Comana, directorul executiv DSP Teleorman, a precizat că în ultimii 5 ani numărul cazurilor de îmbolnăviri a scăzut şi că Programul Naţional de Control al Tuberculozei se desfăşoară în parametri optimi, o problemă aparând însă la bolnavii care, odată externaţi din spitale, nu-şi continuă tratamentul. (Violeta Mocanu)