Social

Luni începe simularea examenului de Bacalaureat

Monica DUMITRESCU

Elevii din clasele a XI-a şi a XII-a susţinluni, 3 martie, proba scrisă la limba şi literatura română în cadrul simulării examenului de bacalaureat. Simularea este organizată la nivel naţional, după toate regulile examenului de bacalaureat, cu subiecte unice la nivel naţional, în săli supravegheate cu camere video. Marţi, 4 martie, în câteva dintre judeţe, printre care nu se numără şi Teleormanul, elevii susţin simularea Bacalaureatului la Limba maternă, miercuri, 5 martie, la Matematică sau Istorie (proba obligatorie a profilului), iar vineri, 7 martie, proba la alegere specifică profilului pe care elevii l-au urmat.

Anul acesta, în premieră, elevii din clasa a XI-a vor susţine şi ei simularea examenului de bacalaureat, însă doar la Limba şi literatura română şi la proba obligatorie a profilului, matematică (real) sau istorie (uman). Subiectele de la Limba Română pentru cei de clasa a XI-a nu vor face referire la autorii G. Bacovia, Lucian Blaga, Tudor Arghezi, Ion Barbu, Camil Petrescu, G. Călinescu, E. Lovinescu, Marin Preda, Nichita Stănescu şi Marin Sorescu, iar la clasa a XII-a au fost excluşi Marin Preda, Nichita Stănescu şi Marin Sorescu. De asemenea, la simularea de la Istorie, elevii de clasa a XII-a nu vor avea subiecte din capitolele despre statul român modern şi constituţiile României, potrivit Ministerului Educaţiei. Şi astfel de modificări faţă de programa de la Bac au fost operate la fiecare materie de examen, pentru a se raporta doar la ceea ce ar fi trebuit să studieze liceenii până la aceste simulări. Elevii pot consulta pe site-ul Ministerului Educaţiei modelele de subiecte propuse pentru toate materiile la care vor fi testaţi: română, matematică, istorie, limbi străine, biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, psihologie sau sociologie. Profesorii spun că acestea respectă programa şi au un grad de dificultate mediu, adică elevii pot lua uşor nota 7 dacă au fost atenţi la ore.

Potrivit reprezentanţilor MEN, simulările au un dublu scop: familiarizarea elevilor cu rigorile unei evaluări naţionale, respectiv a unui examen de bacalaureat naţional şi optimizarea rezultatelor obţinute de către elevii din învăţământul preuniversitar la finalul studiilor gimnaziale, respectiv liceale.

Afişarea rezultatelor va avea loc pe data de 14 martie.

Rezultatele obţinute de elevi la simularea probelor scrise ale examenului de bacalaureat nu se consemnează în catalog. În vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătăţirea performanţelor şcolare, rezultatele vor fi analizate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ, prin discuţii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, şedinţe cu părinţii, precum şi la nivelul consiliului profesoral.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.