Social

Luni începe Evaluarea Naţională

Monica DUMITRESCU

Absolvenţii de gimnaziu din acest an susţin luni, 27 iunie, prima probă în cadrul Evaluării Naţionale. Este vorba despre proba scrisă la limba şi literatura română. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean, în Teleorman s-au înscris pentru susţinerea Evaluării Naţionale 2529 de absolvenţi.

Evaluarea Naţională se susţine în unităţile de învăţământ gimnazial absolvite.

Candidaţii trebuie să se prezinte în sălile de examen până la ora 8.30. Examenul începe la ora 9.00, moment în care se deschid plicurile sigilate care conţin varianta de subiecte multiplicată, în fiecare sală în care se susţine examenul. Supravegherea va fi asigurată, pentru fiecare sală, de doi asistenţi, cadre didactice de altă specializare decât cea corespunzătoare disciplinei la care se susţine proba. În plus, sălile de examen vor fi supravegheate audio şi video.

Elevii au la dispoziţie 120 de minute pentru rezolvarea testelor. Din momentul distribuirii subiectelor, niciun elev nu mai poate intra în sală şi niciun elev nu poate părăsi sala, decât dacă predă lucrarea scrisă şi semnează de predarea acesteia. Elevii care nu se află în sală în momentul distribuirii subiectelor pierd dreptul de a mai susţine Evaluarea Naţională în sesiunea respectivă. În cazuri excepţionale, dacă un elev se simte rău şi solicită părăsirea temporară a sălii, el este însoţit de unul dintre asistenţi, până la înapoierea în sala de clasă. În această situaţie, timpul alocat rezolvării subiectelor nu va fi prelungit. Candidaţii nu au voie să intre în sălile de examen cu ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete şi altele asemenea, aceştia având obligaţia de a lăsa obiectele menţionate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia din unitatea de învăţământ în acest scop. De asemenea, nu au voie să intre cu manuale, cărţi, dicţionare, culegeri, formulare, memoratoare, notiţe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidaţi etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.

În cazul în care candidaţii nu respectă aceste reguli vor fi eliminaţi din examen.

Următoarea probă, şi ultima, este proba scrisă la matematică, programată miercuri, 29 iunie. Primele rezultate vor fi afişate pe 1 iulie, până în ora 16.00, în aceeaşi zi, în intervalul orar 16.00-20.00, elevii nemulţumiţi de note vor putea depune contestaţii. Rezultatele finale după contestaţii vor fi afişate pe 5 iulie.

Media obţinută la Evaluarea Naţională reprezintă 75% din media de admitere la liceu. Accesul la liceu este posibil, însă, şi pentru absolvenţii de gimnaziu care nu susţin Evaluarea Naţională, însă aceştia vor putea fi repartizaţi doar pe locurile rămase libere după cele două etape ale repartizării computerizate.

 

La simularea Evaluării Naţionale din acest an, promovabilitate sub 40%

 

În urmă cu doar patru luni, nivelul de pregătire al absolvenţilor de gimnaziu teleormăneni din acest an era foarte scăzut. Cel puţin aşa au arătat rezultatele unei simulăti pe care elevii au susţinut-o în perioada 22-24 februarie 2016.

Anul acesta, la simularea Evaluării Naţionale, Teleormanul, cu un procent al mediilor de cel puţin cinci de doar 39,57%, faţă 49,93% în 2015, s-a situat sub media naţională cu aproape 4,5 puncte procentuale.

O singură unitate de învăţământ gimnazial din cele 123, care funcţionează pe raza judeţului, a reuşit anul acesta să înregistreze un procent de promovabilitate de 100%. Este vorba despre Şcoala Gimnazială Lisa, care în clasa a VIII-a are doar 7 elevi, însă toţi au participat la ambele probe ale simulării Evaluării Naţionale şi toţi au obţinut medii peste 5.

În ierarhia judeţeană, pe locul al doilea, cu un procent de promovabilitate de 80% s-a situat Şcoala Gimnazială Liţa, unde 8 din cei 10 elevi prezenţi la ambele probe ale simulării Evaluării naţionale au obţinut medii de cel puţin 5.

În topul şcolilor din mediul rural cu cele mai bune rezultate la simularea Evaluării Naţionale din acest an s-a mai aflat Şcoala Gimnazială Călmăţuiu de Sus cu un procent de promovabilitate de 73,33%, Şcoala Gimnazială Bâscoveni cu promovabilitate 71,43% şi Şcoala Gimnazială nr. 1 Poeni, cu un procent de promovabilitate de 68%.

În mediul urban, cele mai bune rezultate au fost obţinute de Liceul Teoretic “Marin Preda” din Turnu Măgurele, procentul de promovabilitate înregistrat anul acesta la simularea Evaluării Naţionale fiind de 73,44%. Pe locul al doilea în ierarhia unităţilor de învăţământ din municipiile şi oraşele teleormănene, cu un procent de promovabilitate de 73,08%, s-a clasat Şcoala Gimnazială “Ştefan cel Mare” din Alexandria, iar locul al treilea, cu un procent de 70%, a fost ocupat de Colegiul Naţional “Anastasescu” din Roşiorii de Vede.

Următoarea clasată, cu 68,12% promovabilitate, a fost Şcoala Gimnazială “Mihai Viteazul” din Alexandria. Pe locul 5 în topul şcolilor din mediul urban, cu un procent de promovabilitate de 64,62%, s-a clasat Şcoala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Roşiorii de Vede, urmată îndeaproape de Şcoala Gimnazială “Zaharia Stancu” din aceeaşi localitate, al cărei procent de promovabilitate a fost de 64,47%.

Doar 31 de unităţi de învăţământ din totalul de 123, din Teleorman, au obţinut anul acesta la simularea Evaluării Naţionale un procent de promovabilitate de cel puţin 50%. În 8 unităţi de învăţământ gimnazial din Teleorman, niciun elev nu a reuşit să obţină cel puţin media 5. Şcolile teleormănene cu promovabilitate zero la simularea evaluării naţionale din acest an sunt: nr. 2 Prundu, nr. 1 Olteni, Gârdeşti, nr. 2 Vătaşi, Bujoreni, nr. 1 Lunca, Ciuperceni, Sfinţeşti, majoritatea fiind şcoli mici, cu mai puţin de 10 elevi în clasa a VIII-a.

Potrivit reprezentanţilor ISJ Teleorman, rezultatele elevilor au fost analizate la nivelul fiecărei unităţi şcolare şi au fost luate măsuri pentru remedierea situaţiei. Rămâne de văzut în ce măsură acestea şi-au atins scopul.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.