Economie

Luni este ultima zi în care fermierii teleormăneni mai pot solicita ajutor de minimis pentru achiziţia de berbeci şi ţapi de rasă

Până în data de 10 octombrie 2016, Direcția pentru Agricultură Teleorman primește cererile producătorilor agricoli eligibili să primească ajutor de minimis pentru achiziționarea de berbeci/țapi de reproducție din rase specializate pentru producția de carne și lapte, conform HG. nr. 638/31.08.2016.

Potrivit actului normativ, schema de ajutor de minimis se acordă întreprinderilor din domeniul zootehnic care îşi desfăşoară activitatea în sectorul producţiei primare, în vederea ameliorării valorii genetice a şeptelului de animale, pentru achiziţionarea de berbeci/țapi de reproducție din rase specializate.

Pentru a beneficia de ajutorul de minimis privind achiziționarea de berbeci/țapi de reproducție, din rase specializate, beneficiarii trebuie să deţină minim 60 capete femele ovine, pe beneficiar, în vederea achiziționării de berbeci de reproducție din rase specializate; minim 60 capete femele caprine, pe beneficiar, în vederea achiziționării de țapi de reproducție din rase specializate.

Achiziţionarea de berbeci/țapi de reproducție din rase specializate se realizează respectând proporția de un berbec/un țap din rase specializate la 30 de capete femele ovine/20 capete femele caprine deţinute de beneficiar.

Numărul maxim de berbeci/țapi de reproducţie care poate fi achiziţionat de un beneficiar, trebuie să corespundă, aplicând proporţia prevăzută, unui număr de 700 capete femele ovine/350 capete femele caprine.

Pentru obținerea ajutorului de minimis beneficiarii trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii: să dețină un efectiv de femele ovine/caprine, identificate şi înregistrate în RNE, până la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri; berbecii/țapii achiziționați sunt din rasele specializate cuprinse în lista întocmită de ANZ; să deţină registrul individual al exploataţiei, completat și actualizat; se obligă prin angajament scris să menţină în exploatație berbecii/țapii de reproducție din rase specializate, achiziționați, pe o perioadă de minimum 3 ani începând cu data la care sprijinul financiar a fost acordat și se obligă prin angajament scris să înscrie în Registrul Genealogic, produșii femeli obținuți din monta naturală cu berbecii/țapii de reproducție din rase specializate achiziționați în baza prezentei hotărâri, în cazul raselor pentru care se face reproducție în rasă pură, conform standardelor de rasă, precum şi să introducă întreg efectivul de ovine/caprine în programul strategic de eradicare a scrapiei.

Cuantumul sprijinului financiar, reprezentând ajutor de minimis care se acordă beneficiarilor este de maxim 2.500 lei/cap berbec sau țap din rasă specializată achiziționat potrivit prevederilor prezentei hotărâri.

Valoarea totală a ajutoarelor de minimis care se acordă unei întreprinderi/întreprinderi unice nu poate depăşi suma de 15.000 euro pe durata a trei exerciţii financiare, în cursul exerciţiului financiar actual şi în cele două exerciţii financiare precedente. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.