Politic

Lungul drum al reorganizării teritoriale – Liviu Dragnea: “Guvernul nu îşi asumă nici un fel de variantă care circulă pe internet”

Ioan DUMITRESCU

Una dintre temele de dezbatere tot mai vehiculată în ultimul timp este cea a regionalizării, temă împletită cu cea a descentralizării. Viceprim-ministrul Liviu Nicolae Dragnea atenţionează: „Cine vorbeşte de regionalizare fără să vorbească de descentralizare înseamnă că ori este glumeţ, ori nu înţelege despre ce este vorba, ori pur şi simplu vrea să iasă în faţă”.

Teleormăneanul Liviu Dragnea susţine că, deocamdată, nici un proiect de regionalizare nu este nici oficial, nici asumat de Guvernul din care face parte. Ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice clarifică faptul că la varianta finală a regionalizării se va ajunge doar după ce vor avea loc dezbateri şi discuţii cu toate mediile politice, sociale, academice, cu organizaţiile nonguvernamentale, după ce se vor încheia dezbaterile din teritoriu, de la nivel local. Liviu Nicolae Dragnea declară tranşant: „Guvernul nu îşi asumă nici un fel de variantă care circulă pe internet sau pe diverse surse. Cel apărut astăzi (nr: miercuri, 06.02.2013) nu este un proiect de lege, este un document care nu are nici o legătură cu proiectul oficial de regionalizare şi descentralizare al Guvernului României, proces care este coordonat de ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice”.

De altfel, Liviu Dragnea aminteşte în acest fel faptul că variantele care circulă în momentul de faţă pe canalele media, variantele vehiculate momentan fac parte din dezbaterile respective, dar nu sunt soluţii definitive. Însă se speră ca până spre lunile septembrie-octombrie proiectul legii respective să capete contur, iar varianta oficială va fi comunicată de MDRAP. Se speră ca până la sfârşitul anului legea reoganizării teritoriale să fie operaţională. Faptul că este un lung drum al reorganizării administrativ teritoriale este posibil să fie benefic, atâta timp cât deocamdată se presupune că judeţele nu vor dispărea, regiunile vor fi conduse de un preşedinte sau guvernator, titulatura respectivă nefiind foarte importantă, iar posibilitatea de accesare a fondurilor europene va fi facilitată.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.