Politic

Ludovic Orban: “Viitorul preşedinte al PNL Teleorman trebuie să fie un om care să aibă curajul şi bărbăţia să se lupte cu PSD”

Liberal cu state vechi, Ludovic Orban, unul dintre candidaţii la şefia PNL, a venit miercuri, 29 martie, la Alexandria, pentru a se întâlni cu liberalii din judeţ. Într-un interviu acordat ziarului nostru, am încercat să aflăm de la Ludovic Orban cum vede organizaţia PNL Teleorman, dar şi cum ar trebui să fie, din punctul său de vedere, viitorul preşedinte al PNL Teleorman, în contextul în care a rămas mai puţin de o lună până când organizaţia din judeţ îşi va alege noua conducere.

De ce Ludovic Orban pentru preşedinţia PNL?

Promovez liberalismul, ideile liberale şi conceptele de dezvoltare economică şi socială izvorâte din filosofia liberală de 27 de ani, practic viaţa mea de după Revoluţie se identifică cu evoluţia PNL. Am ajuns la un punct în care consider că am deplină legitimitate pentru a putea conduce PNL.

Pe ce susţinere mizaţi în aceste alegeri interne? Puteţi spune că mizaţi şi pe sprijunul vechiului PDL?

Pentru mine nu mai există acum vechiul PDL şi vechiul PNL, pentru mine nu există decât membri ai Partidului Naţional Liberal, egali în drepturi şi obligaţii. În această campanie mă adresez tuturor membrilor PNL şi îi voi reprezenta pe toţi membrii PNL.

Aţi venit de câteva ori în judeţ pentru a vă întâlni cu liberalii teleormăneni. Cum găsiţi Organizaţia PNL Teleorman?

Este o organizaţie care, să zic, s-a plasat aproximativ pe media naţională, deşi este o organizaţie care are potenţial mai mare şi, de altfel, istoria arată că avem aici, în Teleorman, un potenţial de vot mai mare, atât la locale, cât şi la parlamentare. Iar eu pot să spun că mă voi dedica susţinerii conducerii nou alese în PNL Teleoman pentru a-şi îmbunărăţi performanţa. Aşa cum am mai spus, voi acorda o atenţie specială judeţului Teleorman, tocmai pentru a arăta că şi aici pot veni investiţii, şi aici poate să existe dezvoltare economică, iar oamenii pot trăi pe propriile picioare, fie prin afacerea lor, fie prin fructificarea proprietăţii, fie prin salariul câştigat la locul de muncă.

Au existat discuţii în PNL Teleorman despre modul în care va fi stabilită norma de reprezentare a organizaţiilor la Conferinţa Judeţeană. Cum credeţi că ar trebui stabilită?

Am susţinut decizia Biroului Politic, în ceea ce mă priveşte, cea mai echilibrată normă de reprezentare este norma care să ţină cont în proporţie de 50%  de rezultatul obţinut în alegeri, care să fie ponderat de numărul de voturi. Pentru că una e să obţii voturi într-o localitate cu o mie de votanţi şi alta e să obţii voturi într-o localitate cu 30.000 de votanţi. Aceasta este norma pe care a gandit-o Biroul Permanent Naţional şi pe care eu am susţinut-o şi care mie mi se pare cea mai potrivită. A lua în calcul numai procentul, lucru care nu este nestatutar, dar care nu reflectă cu adevărat contribuţia pe care o are fiecare organizaţie la voturile per ansamblu obţinute de partid, mi se pare incorect.

La parlamentare, PNL a obţinut în judeţ un mandat de deputat şi unul de senator, prin redistribuire. Care credeţi că este motivul rezultatului slab din alegeri?

Evident că un mandat de deputat şi unul de senator nu este un rezultat care să mă poată mulţumi. Sunt cauze care ţin de economia internă a organizaţiei, dar şi de deciziile luate la nivel naţional. În special în alegerile parlamentare, scorul politic al partidului este dat de imaginea partidului la nivel naţional. Or, imaginea partidului la nivel naţional nu a fost foarte bună şi nu a reprezentat, pot să spun, un magnet de voturi pentru cetăţeni, iar acest lucru s-a intâmplat şi în Teleorman, aşa cum s-a întâmplat şi în alt judeţ. Sigur că mai exista posibilitatea ca, printr-o mobilizare locală mai semnificativă, să se mai crească un pic scorul faţă de medie, iar aici am simţit că nu s-a mobilizat întreg partidul. În mare parte şi din cauza faptului că noi nu am avut proces de alegeri timp de doi ani de la fuziune, că s-a menţinut o bipolaritate, o bună bucată de timp au fost copreşedinţi, după care s-au numit preşedinţi unici, dar numirile astea au demotivat o mare parte din partid şi practic nu au tras toţi membrii PNL cu toată forţa în această campanie, lucru care a afectat rezultatul şi aici în Teleorman.

În contextul în care veniţi din vechiul PNL, presupun că îl cunoaşteţi bine pe încă preşedintele ales al PNL Teleorman, Marin Almăjanu. Aveţi acum, după ce Marin Almăjanu o să predea ştafeta, un profil de candidat pentru viitorul preşedinte al PNL Teleorman?

Îl cunosc foarte bine pe Marin Almăjanu, suntem prieteni şi am fost foarte apropiaţi de-a lungul timpului. Eu nu intervin în alegeri şi, chiar dacă am preferinţe, nu o să le exprim public. Consider că cei care sunt chemaţi să decidă cine trebuie să conducă organizaţiile locale din judeţul Teleorman şi filiala judeţeană sunt membrii PNL, iar ei trebuie să aleagă în funcţiie de propriile păreri, opinii, de propriile valori.

Despre viitorul preşedinte al PNL Teleorman pot să spun că trebuie, în primul rând, să fie un om de echipă. De asemenea, trebuie, fără îndoială, să fie un foarte bun organizator, să fie un bun comunicator, un lider care să inspire, care să aibă capacitatea să dea încredere membrilor de partid şi, mai ales, să câştige încrederea oamenilor din judeţul Teleorman.

În relaţia cu PSD cum ar trebui să fie viitorul preşedinte PNL Teleorman?

Categoric trebuie să fie un om care să aibă curajul şi bărbăţia să se lupte cu PSD, să-i creeze permanent probleme, să arate efectele negative ale politicilor de partidului de guvernământ. Noi suntem un partid de opoziţie, PNL este într-o stare de confruntare cu PSD pentru că avem viziuni total diferite faţă de ceea ce înseamnă politicile în România. Noi suntem un partid care susţinem democraţia, dezvoltarea economică, vrem să încurajăm orice om să trăiască pe propriile picioare, nu vrem sufocăm economia privată, vrem să transformăm administraţia pentru ca aceasta să nu mai fie ca astăzi, un soi de stăpân al cetăţeanului, ci mai degrabă un partener al cetăţeanului. (Violeta Mocanu)

5 Comments

 1. Ce face Almajanu ?Nu revine in politica?

 2. Hai ca pana la viitoarele alegeri va desfiintati 😀

 3. Cine a juns presedinte PNL…Orban…Un alcoolic notoriu care a accidentat pe trecere un copil si apoi a fugit! Cine naiba ii mai voteaza pe astia?

 4. Observator

  Nea Trifane daca spuneai si de ce, Teleormanul va ramane tot rosu te calificai, altfel ai vorbit vorbe asa cum faci mereu ca sa fii si tu bagat in seama,dar asa ceva nu s-a intamplat niciodata si nici nu se va intampla!

 5. Nu stiți adevarul despre cei 28 de ani de politica in
  Teleorman,,,,,si rezultatele se stiu in timp,,,,,iar viitorul este
  sumbru in poțitica teleormaneana,,,,,,si culmea ,nimeni vad
  a nu il.spune ,,,,,,si dreapta nu se poate rupe de metehnele
  vechi ce se mențin si in viitor,,,,,,o sa fiți presedinte pe țara
  a pnl, ,,,,dar teleormamul tot rosu ramane,,,,,,,,

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.