Politic

Locurile eligibile pe lista pentru parlamentare agită apele în partidele politice

Peste aproape patru luni, partidele politice vor da cel de-al doilea test electoral al anului 2016. Astfel, după ce la începutul lunii iunie electoratul din județ a ieșit la urne pentru a-și alege primarii, consilierii locali și consilierii județeni, cel mai târziu la începutul lunii decembrie teleormănenii vor trece din nou pe la cabinele de vot pentru a-și alege deputații și senatorii care-i vor reprezenta în Parlament pentru următorii patru ani. Pentru scrutinul pentru parlamentare, normele de reprezentare sunt, potrivit legii în vigoare, de un deputat la fiecare 73.000 de locuitori şi un senator la fiecare 168.000 de locuitori. Astfel, judeţului Teleorman îi vor reveni patru mandate de deputat şi două de senator, practic jumătate din cele care i-au revenit la alegerile parlamentare din 2012. Iar faptul că nu vor mai exista colegiile uninominale şi se va reveni la votul pe liste, pentru locurile considerate ca fiind eligibile a început deja lupta internă în formaţiunile politice din judeţ

În tabăra liberală, lucrurile sunt oricum complicate după renunțarea la sistemul de conducere bicefală, prin copreședinți, și trecerea la președinția unică, Eugen Pîrvulescu fiind cel care s-a ales cu șefia partidului. Adrian Savu și George Drăghici, liberali cu vechime în partid, au decis să renunțe la mandatele de consilieri locali câștigate în urma scrutinului de pe 5 iunie, după ce nu s-au mai regăsit în componența noului Birou Permanent Județean al partidului. De asemenea, obiecții au avut de făcut și Cristi Barbu, rămas prim-vicepreședinte coordonator după unificare, deputatul Lucian Militaru, dar și Claudiu Crăcea, și el rămas în afara noului BPJ, deși se poate lăuda cu un rezultat bun la alegerile locale pentru organizația de la Turnu Măgurele, al cărui președinte este.

Pentru nemulțumiții din partid este clar că toate mișcările noului președinte PNL sunt unele de natură să elimine orice fel de concurență în rândul dreptei din județ pentru primul loc pe lista pentru parlamentare. Listă pe care, potrivit declarațiilor publice ale lui Eugen Pîrvulescu, o va deschide însă Marin Almăjanu. Desigur, și aceasta este văzută de unii reprezentanți ai dreptei din județ drept o strategie a noului șef PNL, mai ales în contextul în care deputatul Marin Almăjanu este unul dintre politicenii cunoscuți electoratului din județ, spre deosebire de Eugen Pîrvulescu.

În ceea ce privește stânga teleormăneană, deși social-democrații sunt cunoscuți ca fiind mai mult decât disciplinați, locurile considerate ca fiind eligibile pe lista pentru parlamentare reușesc, de ceva timp, să creeze discuții. Cele mai multe pe la colțuri, e adevărat, însă chiar și așa, acestea au reușit să agite spiritele și în rândul reprezentanților stângii din județ.

Așadar, fie că se fac speculații referitoare la candidatura președintelui PSD Liviu Dragnea pentru Senat sau Camera Deputaților, că deputatul Valentin Boboc va mai prinde un mandat în Camera Deputaților sau va fi nevoit să se mulțumească cu cei patru ani petrecuți în forul legislativ, că actualul prefect al judeţului Carmen Daniela Dan ar putea ocupa unul dintre locurile considerate eligibile sau că vor fi şi candidați veniți de la Centru pentru locurile eligibile pe listele din județ, în rândul social-democraților apar semne de întrebare referitoare la modul în care se vor se vor lămuri lucrurile în ceea ce privește lista de candidaturi pentru alegerile parlamentare. (Violeta Mocanu)

One Comment

  1. La deputati, obligado, trebuie sa candideze tanarul Daniel FIERASTRAU, candideaza de doar 26 de ani, numai la primar, s-a tabacit!!!!Hai Danute, mai merge odata, o vopsea noua la par, o privire aroganta, si hai ca prostii mai voteaza!!!Te rugam, candideaza Daniele, sa ne cacarism pe noi de ras, nu plictisim altfel!!!!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.