Politic

Liviu Dragnea: “Spitalul judeţean va fi, în doi ani de zile, cel mai performant spital din sudul României”

Carmen Dumitrescu

În cursul zilei de sâmbătă, la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Alexandria mocnea o stare de agitaţie. Anunţarea vizitei premierului Victor Ponta i-a determinat pe angajaţii spitalului, dar şi pe cei din conducerea Sănătăţii judeţene să facă eforturi dintre cele mai inedite, pentru ca totul să iasă bine şi premierul să fie impresionat de ceea ce avea să găsească la Alexandria, în calitatea sa secundară de ministru al Sănătăţii. La efortul celor din Sănătate s-au alăturat şi angajaţii Consiliului Judeţean Teleorman care au venit ca să ia parte la un succes care le aparţine, în mare măsură, şi lor. Astfel, de la aranjarea panoului din spatele mesei pe care s-a semnat ordinul de începere a reabilitării până la punerea strategică a unor tradafiri într-un colţ al sălii în care s-a desfăşurat conferinţa de presă, totul a făcut parte dintr-un demers ce semăna, mai curând, cu scenografia. Emoţiile au urcat, însă, la cote maxime când premierul Victor Ponta, alături de preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman au vizitat unitatea spitalicească şi s-au minunat, sub privirile ferme ale directorului spitalului, Valentin Filip, de condiţiile deloc acceptabile din cel mai important spital al judeţului. Aşezaţi la masa dezbaterilor, directorul Valentin Filip a adus în discuţie problemele pe care le-a trăit de-a lungul perioadei în care a condus spitalul: ”Iată că am reuşit, după trei sau patru ani de lupte şi greutăţi, să ajungem în acest moment în care domnul preşedinte al Consiliului Judeţean, Liviu Dragnea va semna ordinul de începere a lucrărilor de reabilitare a acestei unităţi sanitare, care este unitatea etalon a judeţului şi sper ca la sfarşitul celor 24 de luni cand se va încheia această reabilitare, spitalul să devina etalon între spitalele judeţene din ţară”.

Liviu Dragnea a menţionat că acest ordin este, probabil, ultimul pe care îl va mai semna în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman şi a rememorat, pentru premierul Victor Ponta, piedicile pe care acest proiect le-a întâlnit, de-a lungul timpului: “Am ţinut foarte mult ca domnul premier Victor Ponta să fie prezent la acest eveniment important pentru comunitatea noastră din Teleorman , unde trăiesc peste 400.000 de oameni, am vrut să vedeţi starea actuală a spitalului, am vrut să vedeţi şi aici la Alexandria ce reţea de sănătate s-a moştenit de la fosta guvernare. Acum trei ani şi ceva, în iulie 2009, am început demersurile  pentru finaţarea acestui proiect major şi trebuie să recunosc că nu a fost uşor. Cetăţenii din Teleorman şi presa locală ştiu ce s-a întâmplat în aceşti trei ani de zile, cât de greu ne-a fost şi câte piedici am întâmpinat. Am reuşit să arătam în acesti ani că dacă există tenacitate şi bună credinţă şi multă răbdare poţi duce la capăt nişte proiecte. Am vrut, de aseemea, să  fie prezent astăzi aici domnul Ponta pentru a susţine genul acesta de programe de reabilitare, pentru că aplicarea acestuia va face din spitalul din Alexandria cel mai performant spital din sudul ţării, printre cele mai bune din ţară. Pacienţii care vor veni de-a lungul anilor în acest spital vor avea  parte de toată grija şi dotarea necesară. Aţi văzut sala de mese, care numai sală de mese nu poate fi numită, va fi desfiinţată pentru că pacienţii vor servi masa la ei în salon. Saloanele vor fi reamenajate complet diferit faţă de stilul clasic din spitalele româneşti, vor avea un spaţiu foarte apropiat de cel familial, cu toate doitările de care au nevoie pentru a se simţi bine. Facem eforturi ca să intre în reabilitare şi corpul C. În 24 de luni, constructorii trebuie să fie conştienţi că trebuie finalizată investiţia şi îi cer domnului Filip să urmarească cu mare atenţie modul de desfăşurare a lucrărilor, să fie respectat întru totul proiectul de execuţie. O să semnez acum probabil ultima mare investiţie în calitate de preşedintele de Consiliu Judeţean în Teleorman. Este o speranţă mare pentru cetăţenii de aici. V-a spus şi domnul Filip, o dată ce acest spital va fi reabilit, se va slăbi presiunea pusă pe spitalele din Bucureşti şi cetăţenii din Teleorman nu vor mai trăi în condiţiile de acum. Peste doi ani de zile, să veniţi, tot ca prim-ministru să  vedeţi un spital modern început şi terminat sub guvernarea d-voastră.”

La rândul său, Victor Ponta a precizat că se simte foarte ataşat de ideea reabilitării instituţiilor spitaliceşti şi că îşi doreşte, ca pe termen lung, cât mai multe spitale din ţară să poată beneficia de reabilitări atât de substanţiale precum cea prin care va trece SJU Alexandria: „Am venit aici pentru că am vrut să fiu sigur că această reabilitare se întâmplă, în calitate de prim-ministru şi de ministrul al sănătăţii pentru încă câteva zile. Peste doi ani nu vreau să mai fiu ministrul Sănătăţii. Însă, am vrut să le mulţumesc cadrelor sanitare din acest spital pentru că au reuşit în anii aceştia să muncească în nişte condiţii foarte grele. N-au plecat în Franţa sau în Germania şi au rămas aici să îşi servească judeţul. Datoria mea este să ne mai apopiem cu salariile de Franţa şi de Germania, ceea ce nu va fi uşor, însă cred că pentru Alexandria şi Teleorman este un lucru foarte important. Am spus-o mereu, fără sănătate şi fără educaţie nu există nimic. Nu pot decât să îmi doresc ca termenul de finalizare de 24 de luni să fie respectat, pentru că în funcţie de desfăşurare, se fac şi decontările. Aşa că peste doi ani când vin, sper să găsesc aici cadre medicale care vor lucra în condiţiile pe care le merită”

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.