Politic

Liviu Dragnea: “Fiecare comunitate va beneficia de avantajele regionalizării, pentru că nu vor fi concentrate toate resursele în reşedinţa regiunii”

liviu-dragneaCarmen Dumitrescu

Regionalizarea constituie, de o bună perioadă de timp, un subiect extrem de interesant pentru români. Subiectul a devenit fierbinte, însă, abia acum, când la Ministerul Dezvoltării Regionale se realizează un proiect de ţară, a cărui amploare nu poate fi atinsă de niciun alt proiect pe care România l-a încercat de la Revoluţie încoace. Cel care şi-a asumat realizarea acestui proiect important este vicepremierul Liviu Dragnea, care a demarat deja toate procedurile necesare pentru ca regionalizarea să se poată face în cele mai bune condiţii posibile pentru populaţie.

Variantele împărţirii administrativ-teritoriale care circulă deja în mediul public au fost infirmate de către vicepremier, acesta considerându-le simple intenţii de a atrage atenţia sau de a genera tensiuni. Prezent la ceremonia de învestire în funcţie a lui Adrian Gâdea, Liviu Dragnea a clarificat, parţial, care sunt intenţiile sale şi paşii de urmat în vederea atingerii celor două obiective, în speţă, descentralizarea şi regionalizarea: “Toate variantele care apar sunt simple intenţii ale unora sau altora de a-şi face imagine proprie sau de a tulbura apele sau de a obţine un anumit desen al unei regiuni sau alteia. Proiectul de regionalizare se lucrează la Ministerul Dezvoltării Regionale, în această săptămână ne vom consulta cu nişte oameni cu mare experienţă, cu oameni care cunosc foarte bine tematica regionalizării şi specialişti din mai multe domenii. Regionalizarea nu este un proces simplu, pe care să îl arunci pe masă după ce ai visat noaptea, care se poate face în condiţiile în care de seara până dimineaţa desenezi nişte hărţi, este un proces complex, de durată, cel mai important făcut vreodată după Revoluţie, este unul dintre proiectele lui Victor Ponta şi a guvernului USL, este proiectul care va schimba România în bine. El are ca scop îmbunăţirea vieţii fiecărui cetăţean român, are ca scop o dezvoltare echilibrată a acestei ţări, trebuie ca decizia să fie adusă cât mai aproape de comunitate. La 22 de ani de la Revoluţie e mult prea multă putere la Bucureşti, iar cetăţenii României sunt mult prea departe de aceste resurse. Şi decizia, şi banii să îi aducem cât mai aproape de comunităţi, până la urmă, asta vor însemna regiunile. Se discută şi despre un război al capitalelor, în contextul regionalizării. S-au aruncat nişte judeţe pe tapet şi jumătate din specialiştii în datul cu părerea au ieşit şi au început să spună unde ar trebui să fie plasate capitalele. Nu asta e problema. Fiecare comunitate va beneficia de avantajele regionalizării, pentru că nu vor fi concentrate toate resursele în reşedinţa regiunii. Deci, ca să închidem subiectul, nu putem vorbi de regionalizare fără descentralizare. Iar cel mai important proces, în paralel cu regionalizarea este descentralizarea. Oricum, nu facem regiunile mâine. Este vorba de un proces de durată. Unul dintre obiectivele mele principale este ca fiecare român să înţeleagă exact ce se va întâmpla cu viaţa lui şi cu tara noastră. Vom schimba Constituţie, vom face studii de impact, avem deja discuţii şi angajamente cu tări care au tradiţie în sensul acesta. Aşa că vom da publicităţii toate datele doar în momentul în care totul va fi clar”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.