Suntem încă departe de a conştientiza cu adevărat consecinţele regionalizării în viaţa cotidiană a fiecăruia dintre noi şi acest lucru este cu atât mai evident cu cât interesul pentru subiect din partea opiniei publice este încă destul de scăzut. Acesta este şi motivul pentru care grupul de experţi format pentru a construi cât mai corect procesul de regionalizare la nivel teoretic are în vedere necesitatea informării populaţiei cu privire la felul în care regionalizarea şi descentralizarea pot duce la creşterea efectivă a nivelului de trai al populaţiei.
În cadrul “Atelierelor viitorului”, eveniment organizat în cadrul Congresului Extraordinar al PSD, vicepremierul Liviu Dragnea, cel care şi-a asumat responsabilitatea regionalizării şi descentralizării, a explicat, printre altele, şi care vor fi criteriile în funcţie de care se va face noua împărţire administrativ-teritorială a României. Astfel, experţii au constatat că la nivel naţional există mai mulţi poli de dezvoltare şi că fiecare regiune trebuie să cuprinsă mai mulţi poli de dezvoltare. Potrivit lui Dragnea: “cu cât sunt mai mulţi poli de dezvoltare, cu atât este mai echilibrată dezvoltarea, pentru că se reduc decalajele faţă de periferii. Existenţa unui singur pol de dezvoltare în interiorul regiunii diminuează şansele de dezvoltare în acea regiune.”
În ceea ce priveşte fluxul economic şi comercial, acesta trebuie să fie orientat spre interiorul regiunii, nu spre exterior, acest lucru conducând, potrivit lui Dragnea, către crearea regiunii funcţionale în adevăratul sens al cuvântului: “Circuitul mişcării demografice şi fluxurile economice şi coemrciale trebuie să fie orientate preponderent în interiorul regiunii, pentru a potenţa dezvoltarea. Acesta fluxuri nu trebuie, însă, să fie tăiate de graniţa regiunii.”
Un alt criteriu funcţional dezbătut în cadrul atelierului de lucru pe tema regionalizării a fost acela al mărimii regiunilor. Astfel, potrivit proiectului regionalizării o regiune mai mare dispune de mai multe resurse, astfel că regiunile trebuie să fie suficient de mari pentru a putea dispune de mai multe resurse de dezvoltare în interiorul lor. Unitatea de măsură a regiunilor va fi stabilită ulterior, însă, din cele discutate în cadrul atelierului în cauză, ele se vor suprapune peste subregiunile istorice, care sunt omogenea atât din punctul de vedere al dezvoltării, cât şi din punct de vedere cultural. În ceea ce priveşte stabilirea reşedinţelor pentru fiecare regiune, aici au apărut mai multe variante, mai ales în urma unui sondaj de opinie efectuat cu puţin timp în urmă de către IRES.
Astfel, în ceea ce priveşte regiunea în care judeţul nostru ar putea fi inclus, cele mai mari şanse de a deveni reşesdinţe de regiune le au oraşele Piteşti şi Ploieşti, Alexandria cumulând doar 6,4% din preferinţele exprimate ale celor care au participat la sondaj. Oricum, potrivit lui Dragnea “stabilirea finală a reşedinţelor regionale trebuie să ţină cont de modelul multipolar care asigură cea mai echilibrată dezvoltare. Actualele reşedinţe de judeţ trebuie să devină viitorii poli de dezvoltare ai regiunii…”
PITESTI,se poate ajunge usor din orice loc din regiune !
PITESTI,un oras superb,curat,ingrijit !