Sorin Ovidiu Bălan
Chiar dacă în România preocupările opiniei publice se împart între validarea Guvernului Ponta 3, arestarea lui Gică Popescu şi leşinul Biancăi Drăguşanu, eu voi continua, împotriva curentului general, să vorbesc despre situaţia din Ucraina. De fapt nu mai este deja doar o chestiune care priveşte doar ţara vecină, ci întreaga regiune. Regiune din care face parte şi ţara noastră.
În ciuda declaraţiilor liniştitoare, situaţia din teren nu este deloc de natură a ne linişti. Şi nu mă refer aici la jocul lui Putin de a o face pe niznaiul, negând evidenţa. Cum că trupele bine echipate şi înarmate, fără nici un fel de însemne, care au invadat Crimeea nu ar avea nici o legătură cu Rusia, ci la evenimentele care au loc în jurul acestei zone fierbinţi. În urmă cu două zile, Parlamentul din Transnistra a aprobat măsuri de întărire a supravegherii spaţiului aerian al regiunii. Cu ce mijloace tehnice va face asta? Evident, ruseşti. Ce înseamnă asta? Că se încearcă refacerea Armatei a 14 care a fost cantonată în Basarabia şi după ocupaţia sovietică şi care a contribuit cu sprijin logistic, inclusiv tancuri, dar şi cu militari, în conflictul armat din anii 90, dintre Basarabia şi regiunea separatistă Transnistria. Eram pe atunci reporter de război şi am participat la Tiraspol la conferinţa de presă a generalului Lebed, mort mai apoi în condiţii neelucidate nici până azi, pentru că a îndrăznit să viseze să candideze la preşedinţia Federaţiei Ruse. Supărat foc, generalul a spus atunci despre conducerea transnistreană: „M-am săturat să păzesc somnul acestor infractori internaţionali.” Ştia generalul foarte bine ce spunea. Un anume Şvevţov, care este adevăratul conducător al Transnistriei, se ascunde sub acest nume, pentru că el se numeşte de fapt Antiufeev, este un fost ofiţer rus de miliţie, şeful anchetelor penale de la Miliţia din Riga, capitala Letoniei. Imediat după destrămarea URSS şi proclamarea independenţei micului stat baltic, Antiufeev, în fruntea unor agenţi sovietici, a încercat să dea o lovitură de stat. A eşuat şi s-a refugiat la Moscova, unde nu a fost ţinut prea mult de stăpânii săi. Bătea la ochi. Era, totuşi, dat în urmărire internaţională pentru un delict deosebit de grav. Atunci i s-a dat de ales: Nagorno-Karabakh sau Transnistria. A venit în Transnistria. Ei bine, cam cu ce credeţi că se ocupă un asttfel de personaj acum, în aceste vremuri tulburi pentru regiune? Cu pacea? Cu stabilitatea? Cu respectarea suveranităţii şi integrităţii Republicii Moldova? De aia credeţi că vrea întărirea supravegherii spaţiului aerian al regiunii separatiste? Şi nu oricum, ci cu tehnică rusească.
Şi pentru că tot a venit vorba despre ţările baltice, să consemnăm şi îngrijorarea unui şef de stat, preşedinta lituaniană Dalia Grybauskaite, care a declarat joi: „Rusia încearcă să recreeze frontierele celui de-al Doilea Război Mondial în Ucraina. Iar după Ucraina va urma (Republica) Moldova, iar după (Republica) Moldova alte ţări”. Care să fie acele ţări? Guvernul din Kosovo, altă regiune fierbinte din vecinătatea noastră, a anunţat că intenţionează să-şi facă o armată proprie. Armată care să se bată cu cine?
Şi ca să ne liniştim de tot, să ne vedem în tihnă de arestarea greilor din fotbalul românesc sau de leşinul anunţat al Biancăi Drăguşanu, în portul Constanţa vine distrugătorul USS Truxtun, înarmat până în dinţi cu rachete sol-aer, antibalistice, antisubmarin și cu celebrele rachete de croazieră Tomahawk. Oficial, nava va desfășura exerciții de rutină în Marea Neagră, alături de marinarii militari români și cei bulgari. Şi tot oficial se anunţă că acest manevre au fost programate cu mult timp înainte de criza din Ucraina.
Asta în timp ce în largul coastelor Lituaniei şi Poloniei, ruşii fac şi ei manevre militare de rutină. Şi tot programate înainte de criza din Ucraina.
Aşadar, totul se desfăşoară normal, conform programărilor.