Atât elevii, părinții acestora și dascălii, cât și reprezentanții şcolilor şi administraţiei publice locale care doresc consultanţă în materie de accesare a fondurilor europene au la dispoziție două linii Telverde instituite de Ministerul Educației destinate informării cu privire la începerea noului an şcolar/universitar.
Potrivit datelor furnizate, una dintre linii este destinată elevilor, studenţilor şi profesorilor, iar cea de a doua, reprezentanţilor şcolilor şi administraţiei publice locale care doresc consultanţă în materie de accesare a fondurilor europene prevăzute de OUG privind unele măsuri pentru alocarea de fonduri externe nerambursabile necesare desfăşurării în condiţii de prevenţie a activităţilor didactice aferente anului şcolar 2020/2021 în contextul riscului de infecţie cu coronavirus SARS-CoV-2.
“Ministerul Educaţiei şi Cercetării facilitează accesul rapid la informaţii tuturor celor interesaţi de contextul educativ şi sanitar în care se va desfăşura activitatea didactică în anul şcolar/universitar 2020-2021. Prima linie Telverde – 0800 67 20 31 – va fi pusă la dispoziţia elevilor, studenţilor şi părinţilor, în vederea obţinerii de informaţii privind reluarea/desfăşurarea procesului instructiv-educativ, în timp ce a doua linie Telverde – 0800 67 20 32 – va fi destinată reprezentanţilor unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat şi administraţiei publice locale, cu scopul de a oferi consultanţă în materie de accesare a fondurilor europene prevăzute prin OUG nr. 144/2020 (n.r. – privind unele măsuri pentru alocarea de fonduri externe nerambursabile necesare desfăşurării în condiţii de prevenţie a activităţilor didactice aferente anului şcolar 2020/2021 în contextul riscului de infecţie cu coronavirus SARS-CoV-2)”, anunţă Ministerul printr-un comunicat de presă.
Ordonanța de urgență menționată reglementează: modalitatea de acordare de sprijin tuturor unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat care vor să aplice pentru achiziţia de tablete, pentru uz şcolar, cu acces la internet, precum şi pentru alte echipamente/dispozitive electronice necesare desfăşurării activităţii didactice în mediul on-line; achiziţia de echipamente de protecţie medicală, dezinfectanţi şi containere sanitare mobile, achiziţii decontate prin fonduri europene.
Despre actul normativ a vorbit și Monica Anisie, ministrul Educației, în cadrul vizitei făcute în Teleorman la finalul lunii trecute.
“Guvernul României a aprobat, deja, o ordonanță de urgență prin care au fost alocate 175 de milioane de euro pentru echipamente electronice ce pot fi achiziționate de școli și autoritățile publice locale, iar aici vorbim, pe de o parte, de tablete și laptopuri, care pot fi decontate de Ministerul Fondurilor Europene, pe de altă parte de echipamente medicale, respectiv dezinfectanți și măști – vorbim aici de 50 de milioane de euro – și au fost alocați bani și pentru achiziționarea unor containere pentru a fi amenajate toalete. Vorbim despre o achiziție pe care o face autoritatea publică locală, nu o face Ministerul Educației, autoritatea publică locală poate achiziționa, așa cum poate și unitatea de învățământ. Fondurile sunt europene, vorbim, așa cum am spus deja, de 175 de milioane de euro, iar fiecare autoritate publică locală ar putea să facă această echiziție și să deconteze banii”, a explicat Monica Anisie, la Alexandria.
Cele două linii telefonice, gratuite, vor funcţiona de luni până vineri, în intervalul orar 8:00 – 16:00.
Pe de altă parte, Ministerul Educaţiei şi Cercetării a lansat, recent, şi portalul educatiacontinua.edu.ro, mijloc complementar de informare directă pentru actorii din sistemul naţional de învăţământ: elevi, studenţi, părinţi, cadre didactice, precum şi pentru alte categorii de public. Pe acest site sunt disponibile toate documentele emise de Ministerul Educaţiei şi Cercetării şi Ministerul Sănătăţii pe această temă: norme, ghiduri, regulamente, metodologii, dar şi alte documente din acelaşi areal tematic, grupate pe cicluri de învăţământ/arii de interes.