Politic

Liderii politici pozează în Maica Tereza, deși au cam tranșat lucrurile

Candidații pentru primăriile din județ. Candidații pentru alegerile parlamentare, Camera Deputaților și Senat. Candidatul pentru șefia Consiliului Județean și candidații pentru mandate de consilieri, locali sau județeni.

O seamă de necunoscute, dacă sunt luate în considerare declarațiile pompoase venite dinspre cei care taie și spânzură în formațiunile politice. Liderii defilează cu sondaje de opinie, cu tot felul de competiții interne, cu „nu știm” și „o să vedem”, cu termene limită care nu au nicio treabă cu ce se întâmplă de fapt în bucătăriile interne ale partidelor.

Dincolo de ipocrizia afișată de mai marii partidelor, ar fi culmea să se gândească cineva că nu se știu deja candidații pentru primării sau că e o necunoscută totală numele celor ce se vor afla pe listele pentru parlamentare, fie ele anticipate sau la termen. Același lucru este valabil și pentru Consiliul Județean, modificări putând interveni în ceea ce privește listele de consilieri județeni sau locali, unde în funcție de cât de loial sau/și muncitor se va dovedi activul de partid acestea vor putea fi schimbate, pe ici, pe colo. Dar modificările ce-ar putea să apară pe listele de consilieri sunt prea puțin importante încât să fie luate în seamă, pentru că aleșii, județeni sau locali, ridică mâna în funcție de cum dictează partidul.

La locale, primarii în funcție vor fi desemnați, categoric, candidații partidelor pe care aceștia le reprezintă. Pentru că așa e obiceiul, dar și pentru că partidele nu s-ar transforma în kamikaze doar pentru a testa candidați noi. Și pentru că, dincolo de ce susțin în spațiul public oamenii politici, știu și ei că pe tanti Tanța de pe marginea șanțului o interesează prea puțin că pe domn’ primar îl cheamă Gabriel Cârjan sau Tiberiu Neamu sau că e de la PSD sau de la PNL, cât timp ea nu-și mai umple papucii de noroi pe ulițele satului. Iar alegerea pentru funcția de primar este clară la tanti Tanța în minte, dincolo de orice campanie electorală ar putea să ducă contracandidatul celui care i-a îmbunătățit, chiar și aparent, nivelul de trai.

Este adevărat că nu trebuie scăpat din vedere neprevăzutul, astfel că ar putea să apară situații, mai mult sau mai puțin așteptate, iar primarii unui partid să se transfere la altul, cu tot cu electorat la pachet. Și, judecând după zvonuri, este de așteptat ca măcar în două cazuri să se producă „minunea”.

Se mai poate întâmpla ca același neprevăzut să scoată din lupta electorală oameni ce se văd deja cu mandatele în buzunar, iar configurația politică să se schimbe după alegeri. Pentru că, oricât de politician ai fi, altfel te vede omul când, pe lângă promisiuni mărețe, defilezi și cu o condamnare în buzunar.

Și când vine vorba de parlamentare și de candidații pentru Camera Deputaților și Senat, liderii politici pozează în Maica Tereza. Nu știu, n-au discutat, n-au auzit, n-au văzut… Deși este limpede ca bună ziua că sunt cunoscute deja persoanele care vor ocupa pe liste locurile considerate eligibile. Cinci deputați și doi senatori este oferta pentru județul Teleorman, iar doritorii sunt mulți, cu toate că privilegiații știu deja că se vor regăsi pe listă exact acolo unde își doresc.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.