Social

Liceul Teoretic “Constantin Noica” – prima mobilitate Erasmus+, în Turcia / Comunicat de presă

Prima mobilitate a elevilor în cadrul proiectului Acreditare Erasmus+ 2024-1-RO01-KA121-SCH-000218911, coordonat de dna profesor Teodorescu Mădălina, a avut loc la Eti Sosyal Bilimler Lisesi, Eskisehir, Turcia, în perioada 26 octombrie – 2 noiembrie 2024. De această oportunitate au beneficiat 10 elevi și 2 cadre didactice de la Liceul Teoretic “Constantin Noica”. Tot în această perioadă un profesor de la același liceu a participat la activitatea de job shadowing pentru a-și dezvolta competențele în domeniul consilierii în carieră.

Deschiderea oficială a proiectului s-a realizat în prezența directorului liceului Eti Sosyal Bilimler Lisesi, precum și a coordonatorului Hilal Kaya. Elevii și cadrele didactice însoțitoare au fost puternic impresionate de programul deosebit prezentat de elevii turci cu atât mai mult cu cât a coincis cu Ziua Națională a Turciei, prilej cu care elevii români au sărbătorit alături de elevii turci cei 101 ani de la câștigarea independenței Turciei. S-au legat prietenii sincere care, cu siguranță, vor continua în viitor.

Grupul de elevi români și cadrele didactice însoțitoare au vizitat sălile de clasă, atelierele, laboratoarele școlii și au participat la activități specific obiectivului proiectului “Dezvoltarea cetăţeniei active şi a competenţelor civice, a competențelor interculturale ale elevilor și profesorilor liceului”.

De asemenea, elevii au pregătit workshop-uri legate de cultura și civilizația română și turcă și s-au bucurat de o expoziție gastronomică plină de gust și savoare. Atmosfera multiculturală a continuat cu dansuri tradiționale din România și Turcia.

Beneficiind de transport cu autocarul, mobilitatea a oferit elevilor și cadrelor didactice posibilitatea de a descoperi multe locuri pline de istorie și cultură precum: în Istanbul au vizitat Moscheea Albastră și Hagia Sofia, Parcul Gulhane și Cartierul Balat; orașul vechi Bursa, cu clădirile sale istorice și mausoleul primilor sultani otomani. Deplasarea nu s-a încheiat aici. A continuat cu solemnul și impresionantul Mausoleu al lui Mustafa Kemal Ataturk, cunoscut și sub numele de “tatăl turcilor” și Castelul Ankara. O altă destinație a fost și vizita la terasele de travertin din Pamukkale, Piscina Cleopatrei, dar și “Orașul sacru” sau orașul antic Hieropolis, un oraș încărcat de o lungă istorie antică. Ultima destinație a fost vizitarea ruinelor Templului zeiței Artemis din Efes, considerat a șaptea minune a lumii și Castelul Selcuk.

Programul Erasmus+ s-a concretizat cu îmbunătățirea competențelor lingvistice, a lucrului în echipă, a creșterii stimei de sine și empatiei elevilor, motivația de a participa la educația formală și non-formală. De asemenea, cadrele didactice însoțitoare au putut să promoveze elevilor lor, din nou, diversitatea socială, lingvistică și culturală și să înțeleagă practicile și sistemele de educație turcești corelându-le, în viitor, cu sistemul educațional românesc.

Comments are closed.